HAG/DEN HAAG | 02.09.2009.

"SRBIJANCI" U POTOČARIMA

Među pripadnicima srpskih snaga koji su se nakon pada Srebrenice 12. jula 1995. spustili u Potočare bilo je i vojnika Užičkog korpusa VJ, tvrdi zaštićeni svedok optužbe na suđenju bivšem načelniku Generalštaba VJ Momčilu Perišiću

Nakon višednevnih zasedanja na sednicama zatvorenim za javnost, suđenje generalu Momčilu Perišiću, bivšem načelniku Generalštaba VJ, je na kratko otvoreno, tokom iskaza svedoka sa pseudonimom MP 443. Iz delova svedočenja koje je često prekidano odlascima na sednicu iza zatvorenih vrata, moglo se zaključiti da je svedok 11. jula 1995. godine pobegao "od četnika" iz sela Kutuzero i sklonio se u fabriku cinka u Potočarima u kojoj je, kaže, bilo "hiljade civila".

Narednog dana, u fabriku su, rekao je svedok, "provalili četnici, uzeli četiri čoveka i odveli ih do taze napravljene skele" gde su ih zaklali. Svedok se, sa još jednim čovekom, sakrio u obližnju šupu odakle je mogao da vidi da je zaklano "više od 83 ljudi". Tvrdi da su tela zaklanih odbačena na jednu stranu, a glave na drugu. U jednom trenutku je, rekao je, dovezen kamion u koji su utovarena obezglavljena tela.

Po tvrdnjama svedoka, ubistva su počinili vojnici u maskirnim odelima koji su pripadali "srpskoj vojsci". Svedok nije odgovorio na pitanje tužioca da li se radilo o pripadnicima vojske bosanskih Srba, već je opisao da je "Užički korpus (VJ) prešao granicu kod Bajine bašte" i da je bilo "mnogo Srbijanaca". General Perišić se tereti da je, kao načelnik Generalštaba VJ pružao kadrovsku, materijalnu, logističku i drugu podršku snagama bosanskih Srba čime je, tvrdi tužilaštvo, doprineo zločinima VRS počinjenim u Srebrenici, u julu 1995. godine.

Svedok je napustio Potočare u jutarnjim časovima 13. jula 1995. godine, autobusom čija je krajnja destinacija bilo selo Luke. U autobusu su uglavnom bile žene i deca i trojica muškarca. Iz sela Luke, svedok je hodao još oko 3 do 4 kilometra nakon čega je prešao na teritoriju pod kontrolom Armije BiH. Unakrsno ispitivanje se skoro u potpunosti odvijalo na zatvorenoj sednici.

Na kraju današnjeg zasedanja, predsedavajući sudija Moloto je upozorio tužilaštvo da je "bio šokiran" kada je shvatio da je "više vremena izgubljeno u odlaganjima" uzrokovanih time što optužba nije imala svedoke na raspolaganju, "nego što je potrošeno u sudnici". Tužilac Mark Harmon je odgovorio da je "tužilaštvu ostalo još malo svedoka" i da će "raditi na tome da se oni što pre pojave". Naglasio je međutim da je izdavanje putnih dokumenata svedocima najveći problem ali da tužilaštvo nad tim "nema nikakvu kontrolu".

Suđenje generalu Perišiću će biti nastavljeno u ponedeljak.