HAG/DEN HAAG | 22.07.2014.

"REDOVNO STANJE" U ŽALBENOM POSTUPKU SREBRENIČKE PETORKE

Održana konferencija o stanju u žalbenom postupku petorice oficira VRS prvostepeno osuđenih za zločine u Srebrenici i Žepi. Optuženi nemaju pritužbi na uslove pritvora i zdravstveno stanje, a sudija Robinson još nema datum izricanja konačne presude, iako je žalbena rasprava održana još u decembru prošle godine

Na redovnoj konferenciji o stanju u žalbenom postupku petorice oficira Vojske Republike Srpske nije nagovešteno kada se očekuje izricanje konačne presude. Prema postojećem rasporedu rada Tribunala, konačna presuda je planirana za oktobar ove godine, a žalbena rasprava je održana u decembru prošle godine.

Zbog zdravstvenih problema danas se u sudnici nije pojavio bivši bezbednjak Zvorničke brigade VRS, Drago Nikolić, dok ostali nisu imali primedbe na zdravstveno stanje, kao ni na uslove pritvora.

Prvostepenom presudom iz juna 2010. godine sedmorica oficira vojske i policije bosanskih Srba proglašeni su krivim za zločine u Srebrenici i Žepi. Na kaznu doživotnog zatvora osuđeni su Vujadin Popović i Ljubiša Beara načelnici bezbednosti Drinskog Korpusa i Glavnog štaba VRS. Njih dvojica proglašeni su krivim za genocid. Načelniku bezbednosti Zvorničke brigade Dragi Nikoliću je za pomaganje i podržavanje genocida izrečena kazna od 35 godina zatvora. Zamenik komandanta specijalne policije RS Ljubomir Borovčanin za zločine protiv čovečnosti osuđen je na 17 godina zatvora.

Načelniku za operativno-nastavne poslove Glavnog štaba VRS generalu Radivoju Miletiću izrečena je kazna od 19 godina zatvora zbog učešća u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem trajnog uklanjanja muslimanskog stanovništva iz enklava Srebrenica i Žepa. Milan Gvero, Mladićev pomoćnik za moral, pravna i verska pitanja dobio je kaznu od 5 godina zatvora. Bivši komandant Zvorničke brigade VRS, Vinko Pandurević, je proglašen krivim za zločine protiv čovečnosti i osuđen na 13 godina zatvora.

Prvostepena presuda postala je pravosnažna za Ljubomira Borovčanina koji na nju nije uložio žalbu kao i za Milana Gvera koji je preminuo u toku žalbenog postupka.

Pred kraj desetominutne statusne konferencije branilac Piter Hejns/Peter Haynes i sudija Robinson oprostili su se od tužioca Pitera/Peter Kremera koji krajem ovog meseca puni 65 godina iodlazi u penziju.