HAG/DEN HAAG | 11.10.2011.

"POLICIJSKI NEPISMENI" NA ČELU PRIJEDORSKE POLICIJE

Nakon preuzimanja vlasti od strane Srba u Prijedoru u policiju su, prema svedoku odbrane Stojana Župljanina, došli "policijski nepismeni"ljudi, na čelu sa Simom Drljačom koji je "po svoju pamet" išao u sedište SDS

Miloš Janković, bivši načelnik Odeljenja veze u prijedorskoj policiji, je drugog dana svedočenja govorio o početku sukoba u tom gradu i preuzimanju opštinske vlasti od strane Srba. Janković svedoči na poziv odbrane Stojana Župljanina koji se sa Mićom Stanišićem tereti za zločine policije nad bosanskim Hrvatima i Muslimanima počinjene 1992. godine.

Janković je popodne 29. aprila 1992. godine prisustvovao sastanku svih zaposlenih u policijskoj stanici tokom kojeg je iz republičkog MUP BiH stigla depeša o mobilizaciji policije. U depeši koju je ministar Alija Delimustafić prosledio po odluci predsedništva BiH navodi se, između ostalog, da policija mora da spreči izlazak nenajavljenih kolona JNA iz kasarni, te da eventualna borbena dejstva koordinira sa sedištem MUP. Prema svedoku to je bio početak rata.

Iste večeri Jovanović je pozvan je na sastanak u lokalnoj mesnoj zajednici Čirkin Polje na kojem je primetio da nema Muslimana, ali je bilo dosta "raznih anonimusa... svih mogućih izgleda i vojnih i policijskih uniformi". Među njima je bio i Simo Drljača, pravnik u prijedorskoj Muzičkoj školi, koji mu se predstavio kao novi načelnik policije prema odluci SDS. Svedoku je Drljača dao kutiju sa neispisanim službenim legitimacijama koje je svedok cele noći popunjavao i davao prisutnima, od kojih "99 odsto nije poznavao". Prvu legitimaciju ispisao je upravo Drljači. Oko 4 sata ujutru učesnici tog sastanka izvršili su preuzimanje svih značajnih institucija u gradu.

Tokom maja, kaže Janković, bilo je intenzivnijih privođenja u stanicu, da bi nakon 30. maja, posle napada grupe lokalnih Muslimana na stanicu policije, došlo do masovnih privođenja. Uhapšeni su smeštani u hale nedovršene fabrike Keratermu pošto se, rekao je svedok, "našlo zgodno" da je fabrika bila prazna, to jest bez mašina. Međutim kada je i tamo "postalo tesno" zatočenici su prebačeni u prostorije rudnika Omarska. Svedok je tri puta posetio Omarsku i jednom Keraterm kako bi instalirao opremu za vezu i jednom je prisustvovao ispitivanju dvojice zatočenika o sistemima veza kojima su se služile muslimanske snage.

Janković je naveo da je sve postalo "jako uzburkano" nakon "pojave Omarske i Keraterma". Dolaskom Drljače na čelo policije prestali su redovni sastanci šefova odeljenja sa načelnikom i svakodnevno izveštavanje, a odstupanje od "normalnog rada policije" je, prema svedoku, bilo "95 odsto". Drljača i mnogi novi pripadnici policije su bili "policijski nepismeni". Naveo je takođe i da je opštinska vlast imala snažan uticaj na policiju, isplaćivala joj plate i "naređivala" Simi Drljači, koji je išao u sedište SDS "po svoju pamet".

U samom gradu je bilo napeto i svedok veruje da su svi "normalni ljudi" izbegavali da izlaze pošto je bilo jednako opasno za pripadnike svih nacionalnosti. On smatra da "Srbi nisu organizovano napadali Muslimane", već se radilo o "individualnim pohlepama u izuzetno haotičnom stanju". Janković će sutra odgovarati na pitanja branioca Miće Stanišića, a potom i tužilaštva.