HAG/DEN HAAG | 13.06.2003.
Sudjenje Stanišiću

"NISAM KRIV"

Bivši šef službe državne sigurnosti Srbije pojavio se prvi put pred haškim sudijama i izjasnio se da nije kriv

"Poštovani sude, uvjeren sam da nisam kriv", rekao je Jovica Stanišić prlikom prvog pojavljivanja pred Tribunalom, nakon što mu je pročitano svih pet tačaka haške optužnice.

Bivši šef Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije optužen je za zločine protiv čovječnosti počinjene u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini izmedju 1991. i 1995. godine, progone na rasnoj, političkoj i vjerskoj osnovi, ubistva, neljudske postupke i deportacije, te, u posljednjoj od tačaka optužnice, za ubistva koja se kvalificiraju kao kršenje zakona i običaja ratovanja.

Nije ostalo neprimijećeno da se, zastupajući optužbu, u sudnici pojavila lično glavna tužiteljica Tribunala, Carla/Karla del Ponte, što ilustrira važnost kakvu Tužiteljstvo pridaje činjenici da se Jovica Stanišić našao u Hagu.

U optužnici protiv Stanšića se, pored ostalog, pominju zločini počinjeni nad Hrvatima i Bošnjacima i to na područjima tzv. SAO Krajina, SAO Slavonija, Baranja i Zapadni Srijem, te u bosanskim opštinama Bijeljina, Bosanski Šamac, Doboj, Mrkonjić Grad, Sanski Most i Zvornik.

Optuženi je, prema tvrdnji haških tužitelja, "upravljao članovima i agentima" SDB koji su učestvovali u zločinima, obezbjedjivao oružje, novac i obuku za posebne jedinice SDB Srbije, koje su činile zločine u Hrvatskoj i Bosni.

Na istoj optužnici je i Frenki Simatović, koji je transferiran u pritvor Tribunala krajem maja ove godine, i koji se, par dana nakon transfera, takodje izjasnio pred sudijama kao nevin po svim tačkama haške optužnice.