HAG/DEN HAAG | 26.11.1998.

"JELAVIĆ NE SHVATA NI NAJOSNOVNIJE"

"Međunarodni krivični sud nema ništa protiv Srba, Hrvata ili Bošnjaka, ali je čvrsto riješen da privede pravdi arhitekte i počinioce užasnih zločina koji su izvršeni tokom rata"

Zvaničnici haškog Tribunala danas su oštro reagovali na izjavu Ante Jelavića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koji je u nedavnom govoru na proslavi godišnjice Mostarskog univerziteta, pored ostalog, optužio Tribunal da "pokušava da hrvatskom narodu nametne hipoteku kolektivne odgovornosti za zločine koji su počinjeni tokom rata u BiH".

U istom govoru, Jelavić je, kako se navodi u saopštenju Haškog tribunala, istražitelje i sudije u Hagu optužio i za "sporost i nespremnost da na jednak način tretiraju zločine koje su Srbi i Bošnjaci izvršili protiv Hrvata", što je po njemu, ne samo "začuđujuće, već i uvredljivo".

Takve optužbe, ističe se u saopštenju koje je objavljeno u Hagu, ukazuju - kako se navodi - da gospodin Jelavić ne shvata čak ni onaj najosnovniji koncept i smisao radi kojih je Tribunal osnovan.

U saopštenju se dalje pojašnjava da je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju osnovan da bi utvrđivao pojedinačnu krivičnu odgovornost za počinjene zločine... upravo zbog toga da ta odgovornost ne bi ostala na nivou grupa ili cijelih naroda. "Međunarodni krivični sud" - ističe se u saopštenju - "nema ništa protiv Srba, Hrvata ili Bošnjaka, ali je čvrsto riješen da privede pravdi arhitekte i počinioce užasnih zločina koji su izvršeni tokom rata. Samo tako će se postaviti temelji istinskom pomirenju, a ne izjavama poput Jelavićevih... usmjerenih na održavanje etničkih podjela i nepovjerenja" - zaključuje se u saopštenju haškog Tribunala.

Ante Jelavić je, inače, već odavno u nekoj vrsti konfliktnog odnosa sa Sudom u Hagu. Još u vrijeme dok je bio ministar odbrane Federacije BiH, on se više puta nije odazvao na "obavezujuće naloge" kojima su od njega potraživani dokumenti iz arhiva HVO, relevantni za suđenje generalu Blaškiću za ratne zločine izvršene nad Bošnjacima u dolini rijeke Lašve u Srednjoj Bosni.

Takođe u ulozi tadašnjeg ministra odbrane, Jelavić je ignorisao i nekoliko formalnih, sudskih, poziva da dođe na javnu raspravu u Hag kako bi pred sudijama objasnio zašto odbija isporuku traženih dokumenta. Zbog nepoštovanja Suda i njegovih odluka, Jelaviću je prema pravilu 77 haškog Tribunala mogla biti izrečena kazna zatvora do šest mjeseci, ili novčana kazna koja ne prelazi iznos od 10 hiljada US dolara.