HAG/DEN HAAG | 01.03.2011.

PROJEKAT KOJI JE DOVEO DO PROLIVANJA KRVI

Odgovarajući na završnu argumentaciju odbrane, tužilac u predmetu bivših lidera Herceg Bosne naglasio da su optuženi "iako sami nisu okrvavili ruke… napravili planove koji su doveli do prolijevanja krvi mnogih". Vijeću će se, kako je najavljeno, sutra obratiti Prlić, Stojić, Praljak i Petković

U finišu suđenja bivšim liderima Herceg Bosne optužba je odgovorila na završnu argumentaciju odbrane šestorice bivših lidera Herceg Bosne, optuženih za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu u okviru kojeg su počinjeni zločini nad bosanskim Muslimanima 1993. i 1994. godine.

Tužilac Kenet Skot/Kenneth Scott je, između ostalog, podsjetio na stav optužbe da je udruženi zločinački poduhvat potekao od nacionalističke frakcije HDZ na čelu sa Franjom Tuđmanom, da je njegov cilj je bilo osvajanje dijela teritorije BiH u granicama nekadašnje Banovine Hrvatske iz 1939. godine, te da je na tom teritoriju trebalo osigurati hrvatsku većinu i urediti ga tako da sve "izgleda, zvuči i osjeća se kao hrvatsko".

"Ti ljudi koji sjede na klupi za optuženike nisu stranci tom programu zločina", rekao je tužilac Skot naglašavajući da su Prlić, Stojić, Praljak, Petković, Ćorić i Pušić "bili u samoj srži događaja". Iako "nisu okrvavili vlastite ruke" oni su "napravili planove koji su doveli do prolijevanja krvi mnogih". Optužba, kako je rekao na kraju svog obraćanja, smatra da je "iznijela teret dokazivanja" i traži od vijeća da svu šestoricu optuženih proglasi krivim. Tužilac je, podsjetimo, za Prlića, Stojića, Praljka i Petkovića tražio kazne od 40 godina zatvora, za Ćorića 35 a za Pušića 25 godina.

Nakon tužioca, riječ je uzeo Prlićev advokat Majkl/Michael Karanavas kako bi odgovorio na argumente tužioca i drugih odbrana koji se odnose na njegovog klijenta. Za razliku od odbrane generala Petkovića, koja je u završnoj riječi tvrdila da je centar u Ljubuškom bio namijenjen za smještaj ratnih zarobljenika, Prlićev advokat kaže da je on bio namijenjen isključivo za smještaj raseljenih i izbjeglih Hrvata iz srednje Bosne.

Nakon Karanavasa vijeću će se obratiti i advokati svih ostalih optuženih u trajanju do trideset minuta, a nakon toga i optuženi koji imaju na raspolaganju po petnaest minuta. Vijeću će se, kako je najavljeno, tokom sutrašnjeg zasijedanja obratiti Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak i Milivoj Petković. Optuženi Valentin Ćorić se tog svog prava odrekao, a Berislav Pušić se iz zdravstvenih razloga ni sutra neće pojaviti u sudnici.