HAG/DEN HAAG | 31.08.2010.

PRLIĆEVA ODBRANA TRAŽI IZUZEĆE SUDIJE PRANDLERA

Odbrana Jadranka Prlića traži izuzeće mađarskog sudije Arpada Prandlera zbog navode "pristrasnosti" koja – po odbrani - proizilazi iz njegovog ranijeg poznanstva za nekadašnjim savjetnikom UN za civilna pitanja Viktorom Andrejevim i "kategoričkog odbijanja" da odbrani objasni prirodu tog poznanstva

Odbrana Jadranka Prlića zahtjeva izuzeće sudije Arpada Prandlera iz vijeća koje vodi predmet šestorice bivših lidera bosanskih Hrvata. Taj korak je, po Prlićevoj odbrani, "neophodan" kako bi se "vratio integritet postupka", narušen navodnom pristrasnošću mađarskog sudije.

Navodna "pristrasnost" sudije Prandlera, navodi se u zahtjevu, proizilazi iz njegovog poznanstva sa bivšim savjetnikom UN za civilna pitanja Viktorom Andrejevim, kao i njegovog "kategoričkog odbijanja" da odbrani objasni prirodu tog poznanstva.

Prlićeva odbrana je, naime, nakon uvida u Mladićeve dnevnike zaključila da je Andrejev tokom rata prenosio povjerljive informacije Srbima i tako "uticao na dešavanja na terenu i tok pregovora". A to, po mišljenju odbrane "dovodi u pitanje tačnost i pouzdanost" dokumenata UNPROFOR usvojenih u dokaze optužbe, kao i kredibilitet pojedinih međunarodnih svjedoka.

Pošto je sudija Prandler tokom svjedočenja optuženog Milivoja Petkovića spomenuo da "poznaje gospodina Andrejeva iz UN i Njujorka/New York", Prlićeva odbrana je 20. jula ove godine zatražila zakazivanje javne rasprave na kojoj bi se razjasnila priroda tog poznanstva. Vijeće je, međutim, taj zahtjev odbacilo.

U najnovijem podnesku odbrana, između ostalog, navodi da je broj "kontaminiranih" dokaza – u čiju istinitost ona sumnja - daleko veći od četiri izvještaja Andrejeva koja su usvojena u dokaze optužbe. Odbrana je, naime, izračunala da je Andrejev direktno ili indirektno utjecao na sadržaj "najmanje" 630 dokumenata usvojenih u dokaze i 37 iskaza međunarodnih svjedoka.

U vijeću koje vodi predmet bivših čelnika Herceg Bosne, pored sudije Prandlera su još i francuski sudija Žan-Klod Antoneti/Jean-Claude Antonetti te Švicarac Stefan Treksel/Trechsel, kao i pomoćni sudija Antoan/Antoine Minuda iz Konga.

Postupak protiv bivših lidera Herceg Bosne je počeo u aprilu 2006. godine. Nakon što je vijeće u maju ove godine zaključilo taj postupak njegovo ponovno otvaranje je najprije zatražila optužba, a potom i odbrane, kako bi u dokaze uveli relevantne dijelove ratnih dnevnika generala Ratka Mladića.