HAG/DEN HAAG | 16.09.2010.

PRLIĆEVA ODBRANA NA POPRAVNOM

Zahtjev odbrane Jadranka Prlića za diskvalifikaciju mađarskog sudije Arpada Prandlera zbog njegove navodne pristrasnosti, odbijen iz proceduralnih razloga – jer je upućen pogrešnom sudiji. Ukoliko ustraje pri svom zahtjevu, odbrana će morati da ga ponovo uputi, ali na pravu adresu

Predsjednik Tribunala Patrik/Patrick Robinson odbacio je zahtjev odbrane Jadranka Prlića za izuzećem mađarskog sudije Arpada Prandlera pošto nije podnesen u skladu s odgovarajućom procedurom. Prlićev advokat Majkl/Michael Karnavas je, naime, zahtjev za izuzeće sudije Prandlera iz vijeća koje vodi predmet šestorice bivših lidera bosanskih Hrvata uputio na pogrešnu adresu.

Zahtjevi za izuzeće sudija, po tribunalovim Pravilima o postupku i dokazima, upućuju se predsjedavajućem sudiji jednog od tri stalna sudska vijeća, koji zatim sa tim zahtjevom upoznaje predsjednika Tribunala, nakon čega se poduzimaju dalji koraci.

Po tom pravilu, Prlićev advokat je zahtjev za izuzećem mađarskog sudije trebao uputiti korejskom sudiji O-Gon Kvonu/Kwon koji predsjedava Sudskim vijećem III iz kojeg su izabrane sudije koje vode predmet bivših lidera Herceg Bosne. Umjesto toga, Prlićeva odbrana ga je uputila predsjedavajućem Pretresnog vijeća – francuskom sudiji Žan-Klodu/Jean-Claude Antonetiju. Stoga će odbrana, ukoliko ustraje u svojoj odluci, morati ponovo uputiti isti zahtjev, ali na pravu adresu.

Prlićeva odbrana je, inače, zahtjev za izuzećem sudije Prandlera uputila krajem avgusta ove godine navodeći kao glavni razlog "pristrasnost" koja – po odbrani - proizilazi iz njegovog ranijeg poznanstva sa nekadašnjim savjetnikom UN za civilna pitanja Viktorom Andrejevim, kao i njegovog "kategoričkog odbijanja" da odbrani objasni prirodu tog poznanstva

Odbrana je nakon uvida u Mladićeve dnevnike zaključila da je Andrejev tokom rata prenosio povjerljive informacije Srbima i tako "uticao na dešavanja na terenu i tok pregovora". A to, po mišljenju odbrane "dovodi u pitanje tačnost i pouzdanost" dokumenata UNPROFOR usvojenih u dokaze optužbe, kao i kredibilitet pojedinih međunarodnih svjedoka.

Zahtjevu za diskvalifikaciju sudije Prandlera se, u međuvremenu, pridružila i odbrana generala Slobodana Praljka. Tužilaštvo se usprotivilo tom zahtjevu jer se on, osim što nije podnesen u skladu s pravilima – po mišljenju tužioca – bazira na podacima koji izlaze is okvira postupka i nemaju značaja za predmet bivših čelnika Herceg Bosne.