HAG/DEN HAAG | 14.02.2011.

PRLIĆEV BRANILAC: BILO JE BOLNO SLUŠATI TUŽIOCA

Odbrana bivšeg premijera Herceg Bosne Jadranka Prlića u završnoj argumentaciji tvrdi da su tužiočevi dokazi zasnovani na "frazama izvučenim iz konteksta". Po odbrani, posebno bolno je bilo slušati šta tužilac misli o hrvatskim svjedocima odbrane

"Izgleda da je tužilac učinio sve kako bi pokazao svoju averziju prema onim dokazima koji smetaju njegovoj teoriji", rekao je u završnoj riječi američki advokat Majkl/Michael Karnavas koji u predmetu šestorice bivših lidera Herceg Bosne zastupa prvooptuženog Jadranka Prlića. Dokazi tužioca koji se odnose na njegovog klijenta su, po odbrani, zasnovani na "frazama izvučenim iz konteksta".

Bivšeg predsjednika, a kasnije i premijera Herceg Bosne, optužnica zajedno sa ostalom petoricom nekadašnjih lidera bosanskih Hrvata tereti za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bio da se politički i vojno "podjarmii ukloni" muslimansko i drugo nehrvatsko stanovništvo sa dijelova teritorije BiH koji su trebali biti pripojeni Velikoj Hrvatskoj. Za taj i druge zločine počinjene na prostoru Herceg Bosne tužilac je zatražio da se Prliću odmjeri kazna u trajanju od 40 godina zatvora.

Prlićev advokat je u današnjem dijelu iznošenja završne argumentacije rekao da je tužiočeva završnu riječ bila protkana jednom "neprimjerenom" i "uznemirujućom" temom koju je bilo "bolno slušati". Ta "neprimjerena" tema se, kako je objasnio, odnosila na tezu koju pripisuje tužiocu: "da Hrvat znači biti nacionalist, ustaša i nacista". "Barem smo mi to tako čuli", rekao je Karnavas.

Tužilac Kenet Skot/Kenneth Scott je u svojoj završnoj riječi koju je iznio prošle sedmice skrenuo pažnju na činjenicu da su svjedoci odbrane bili uglavnom Hrvati koji su u vrijeme na koje se odnosi optužnica blisko sarađivali sa optuženima i koji su stoga i sami na određeni način bili dio udruženog zločinačkog poduhvata za koje se terete optuženi, te sa im ne može vjerovati.

Karanvas, međutim, kaže da su Prlićevi svjedoci bili uglavnom ministri i ambasadori i drugi ugledni Hrvati koji su jedini mogli da svjedoče o načinu na koji je funkcionisala Herceg Bosna i da pri tome objasne da je Prlić kao predsjednik Hrvatske zajednice Herceg Bosna bio samo jedan od članova kolektivnog organa izvršne vlasti koja je, po odbrani, bila privremenog karaktera.

Iznošenje završnih argumenata za koje na raspolaganju ima ukupno pet sati Prlićeva odbrana će nastaviti sutra ujutro. Nakon toga, riječ će uzeti advokati bivšeg predstojnika odjela obrane Brune Stojića za kojeg je tužilac također zatražio četrdesetogodišnju zatvorsku kaznu.