HAG/DEN HAAG | 19.07.2004.

PRLIĆ I OSTALI: RASPRAVA O PRIVREMENOM OSLOBAĐANJU

Obrana traži privremeno oslobadjanje šest bivših lidera Herceg Bosne navodeći kako su ispunjeni svi preduvjeti za to. Tužitelj se protivi držeći da postoji opasnost da se optuženi neće vratiti u pritvor i da bi mogli pokušati utjecati na svjedoke i žrtve.

Advokati šest bivših vojnih i političkih lidera Herceg-Bosne, optuženih za zločine nad bošnjačkim civilima, danas su usmeno obrazložili svoje zahtjeve za puštanjem optuženih na slobodu, ocjenjujući da su ispunjeni svi preduvjeti koje pravilnik Tribunala za to predvidja. Tužiteljstvo se, medjutim, protivi privremenom oslobadjanju držeći da postoji mogućnost da se optuženi neće vratiti u pritvor i da bi mogli utjecati na žrtve i svjedoke, budući da im se na teret stavljaju vrlo teški zločini.

Zastupnici obrane drže da je dobrovoljna predaja optuženih jasan znak da oni ne namjeravaju bježati od suočavanja s pravdom. Takodjer navode da optuženi, u periodu dok se javno nagadjalo o haškim optužnicama protiv njih, nisu pokušavali utjecati na svjedoke i istrage tužiteljstva. U slučaju da suci ne uvaže spomenute argumente, branitelji predlažu da se optuženima dodijeli kućni pritvor u mjestima prebivališta. Procjenjujući da će predraspravni postupak u ovom opsežnom predmetu trajati dugo, advokati drže da će prava optuženih biti povrijedjena dugim boravkom u pritvoru u Scheveningenu/Sheveningen.

Garancije da će optuženi biti uhapšeni i prebačeni u Den Haag u slučaju da se odbiju dobrovoljno odazvati na poziv suda, iznijeli su predstavnici vlada Republike Hrvatske i Federacije BiH.

Tužitelj Kenneth Scott/Kenet Skot, medjutim, “ima bojazni u vezi garancija tih država, s obzirom na realnosti na terenu”. U području bivše Jugoslavije “još uvijek je teško nadgledati optuženike”, kaže tužitelj. U slučaju da vijeće pusti optužene, tužitelj traži da im se propišu najstroži uvjeti boravka na privremenoj slobodi.

Bivši premijer Herceg Bosne Jadranko Prlić, bivši zapovjednici HVO Slobodan Praljak i Milivoj Petković, bivši ministar obrane HB Bruno Stojić, bivši zapovjednik Vojne policije HVO Valentin Ćorić te bivši predstojnik komisije HVO za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić optuženi su za progone, ubojstva, zatočavanja i deportacije Bošnjaka s područja proglašenim Herceg-Bosnom te za razaranja i pljačku imovine.

Na kraju rasprave, vijeću su se obratili i sami optuženici kako bi dali osobne garancije da će poštivati naloge Tribunala.

Sudsko vijeće, koje vodi nizozemski sudac Alphons Orie/Alfons Ori, donijet će odluku o ovim zahtjevima optuženih naknadno, nakon što prouči sve iznesene argumente.