HAG/DEN HAAG | 20.09.2010.

PRIVREMENA OBUSTAVA SUĐENJA LIDERIMA HERCEG BOSNE

Suđenje bivšim čelnicima Herceg Bosne obustavljeno do odluke o zahtjevu odbrane Jadranka Prlića za diskvalifikaciju mađarskog sudije Arpada Prandlera

Pretresno vijeće francuskog sudije Žan-Kloda Antonetija/Jean-Claude Antonetti odlučilo je da obustavi postupak protiv šestorice bivših lidera Herceg Bosne do donošenja odluke o ponovljenom zahtjevu odbrane Jadranka Prlića za diskvalifikaciju mađarskog sudije Arpada Prandlera.

Prethodni zahtjev Prlićeve odbrane za diskvalifikaciju sudije Prandlera koji je podnesen krajem avgusta ove godine je, podsjetimo, prošle nedjelje odbijen iz proceduralnih razloga jer je bio upućen pogrešnom sudiji. Odbrana je nakon toga uputila novi zahtjev, ovog puta na pravu adresu: sudiji O-Gon Kvonu/Kwon, predsjedavajućem Sudskog vijeća III..

Prlićeva odbrana traži izuzeće sudije Prandlera zbog njegove navodne pristrasnosti koja – kako se navodi u zahtjevu - proizilazi iz njegovog poznanstva za nekadašnjim savjetnikom UN za civilna pitanja Viktorom Andrejevim i "kategoričkog odbijanja" da odbrani objasni prirodu tog poznanstva.

Odbrana je, naime, nakon uvida u Mladićeve dnevnike zaključila da je Andrejev tokom rata prenosio povjerljive informacije Srbima i tako "uticao na dešavanja na terenu i tok pregovora". A to, po mišljenju odbrane "dovodi u pitanje tačnost i pouzdanost" dokumenata UNPROFOR usvojenih u dokaze optužbe, kao i kredibilitet pojedinih međunarodnih svjedoka.

Zahtjevu za izuzeće mađarskog sudije se u međuvremenu pridružila i odbrana generala Slobodana Praljka. Tužilaštvo se, pak, usprotivilo tom zahtjevu jer se on – po mišljenju tužioca – bazira na podacima koji izlaze is okvira postupka i nemaju značaja za predmet bivših čelnika Herceg Bosne.

Dokazni postupak na suđenju bivšim liderima bosanskih Hrvata je, inače, zaključen sredinom maja ove godine, ali je tužilac zatražio njegovo ponovno otvaranje kako bi u dokaze uveo dijelove ratnih dnevnika koje je general Ratko Mladić vodio od juna 1991. do kraja novembra 1996. godine.

Takvom zahtjevu optužbe usprotivile su se odbrane Jadranka Prlića, Milivoja Petkovića, Slobodana Praljka i Brune Stojića najavljujući da će - ukoliko ponuđeni dijelovi Mladićevih dnevnika budu usvojeni u dokaze optužbe - i oni tražiti ponovno otvaranje svojih dokaznih postupaka.