HAG/DEN HAAG | 27.02.2007.

PRISILNI RAD NA PRVIM LINIJAMA

U nastavku svjedočenja na suđenju bivšim čelnicima Herceg Bosne nekadašnji upravitelj logora na Heliodromu Josip Praljak potvrdio da su zatočenici u drugoj polovini 1993. godine odvođeni na prisilni rad na prve linije fronta te da, koliko je njemu poznato, zbog toga nikada niko nije odgovarao

Nekadašnji zamjenik ravnatelja logora Heliodrom Josip Praljak je u nastavku svjedočenja na suđenju bivšim liderima bosanskih Hrvata potvrdio da su zatvorenici od jula 1993. godine odvođeni na prisilni rad na prve linije fronta na kojima su često bili ranjavani ili ubijani.

Svjedok je naveo da su zatvorenike na rad odvodili vojnici pojedinih brigada HVO uz predhodnu saglasnost optuženog Berislava Pušića, tadašnjeg predstojnika Ureda za razmjenu HVO, te da mu je Pušić licno u više navrata putem telefona izdavao takva odobrenja.

Josip Praljak je tokom glavnog ispitivanja rekao da su zatvorenici u većini slučajeva vraćani u zatvor istog dana, ali da se događalo da budu zadržani i duže. Tokom prisilnog rada bilo je i slučajeva ranjavanja i pogibije zatočenika. U takvim situacijama upravitelj logora Stanko Božić je pisao izvještaje koje je prosljeđivao predstojniku Pušiću, kao i optuženomValentinu Ćoriću , načelniku Uprave vojne policije HVO.

O neregularnom odvođenju zatvorenika na prislini rad, lošoj ishrani i neuslovnosti u samicama Praljak je početkom novembra 1993. godine pismeno obavijestio tadašnjeg ministra odbrane Herceg Bosne a danas optuženog Brunu Stojića, njegovog savjetnika Mladena Naletilića Tutu te još nekoliko visokih zvaničnika HVO.

Svjedok je pojasnio da je o stanju u Heliodromu obavijestio i Stojića jer ga je on nekoliko mjeseci ranije imenovao članom Komisije za zatvore HVO pa je smatrao da bi Stojić, s obzirom na njegovu funkciju, mogao poduzeti nešto kako bi se stanje popravilo. Međutim, ni Stojić ni ostali mu nikada nisu odgovorili.

Praljak je također naveo da je polovinom listopada ’93 godine optuženi Milivoj Petković zabranio odvođenje zatvorenika na prisilni rad bez posebne saglasnosti i upozorio da će oni koji se ogluše o tu zapovijed biti kažnjeni. Odvođenja su se, međutim, nastavila a koliko je svjedoku poznato, za takva postupanja prema zatovrenicima nikada niko nije kažnjen.

Josip Praljak je potvrdio ranija svjedočenja logoraša o puštanjima iz zatvora onih koji su uspijevali nabaviti garantna pisma za odlazak u treće zemlje. I to je, tvrdi svjedok, činjeno uz znanje i saglasnost optuženog Berislava Pušića.

Unakrsno ispitivanje Josipa Praljka počeće sutra.