HAG/DEN HAAG | 25.04.2007.

PRILAGOĐAVANJE POTREBAMA VRS

Bivši pripadnik VRS Milomir Šoja svedočio o svom doprinosu modifikaciji elektronike na lanseru avio bombe u Ilidžanskoj brigadi. Modifikovane avio bombe su neprecizni i nepouzdani projektili koje je srpska vojska rasporedila na četiri položaja u okolini Sarajeva, kaže svedok

Sarajevsko-romanijski korpus je 1995. godine raspolagao sa 4 lansera modifikovanih avio bombi koji su bili raspoređeni u naseljima Ilidža, Ilijaš, Vogošća i najverovatnije u Blažuju, svedočio je inženjer elektrotehnike Milomir Šoja na suđenju generalu Dragomiru Miloševiću.

Šoja je početkom 1995. godine angažovan na modifikaciji lansera avio bombe raspoređenog u Ilidžanskoj brigadi. Trebalo je da pronađe rešenje koje će elektroniku lansera činiti manje nepouzdanom i sprečiti neuspešna lansiranja koja su, po rečima svedoka, bila česta.

Jedina avio bomba čijem je ispaljenju Šoja prisustvovao je, kaže, promašila cilj. Umesto da pogodi hladnjaču u Stupu u kojoj su se navodno nalazili pripadnici Armije BiH, bomba je eksplodirala mnogo ranije, iznad poslednjeg reda zgrada preduzeća Energoinvest u kojem je svedok tada radio. U tom incidentu nije bilo poginulih, dok je nekoliko ljudi povređeno uglavnom od polomljenog stakla.

Kako se pokazalo u unakrsnom ispitivanju, Šoja je o svojim dužnostima 1995. godine dao dve izjave, jednu sarajevskom AID (Agenciji za istraživanje i dokumentaciju) a drugu istražiteljima haškog tužilaštva. Svedok je rekao da protiv njega nije vođen postupak a da je nakon što je dao izjavu AID, već sledećeg dana u "svojstvu svedoka" odveden pred sarajevski sud. Nakon toga je, kaže, razgovarao i sa istražiteljima tužilaštva.

Poduže ispitivanje o tehničkim detaljima ispaljenja modifikovane avio bombe, Veće je prekinulo sugestijom braniteljici Dragomira Miloševića da počne da postavlja pitanja relevantna za odbranu pošto se u sudnici, po rečima predsedavajućeg sudije Robinsona, ne drži čas o poznavanju avio bombi. Miloševićeva braniteljica je potom ispitivala svedoka o preciznosti avio bombi i njegovim saznanjima o izgledu tog projektila. Obrana sugeriše da svedok nije prisustvovao ispaljenju avio bombe već običnog projektila.

Nakon Šoje, počelo je svedočenje još jednog kriminalištičkih tehničara iz Sarajeva, Vekaza Turkovića, koji je u Dobrinji čuo lansiranje avio bombe a potom je po zvuku pratio njen let. Svedočenje Turkovića biće nastavljeno sutra, a nakon njega će na klupu za svedoke sesti ratni izveštač BBC iz Sarajeva, Martin Bel/Bell.