HAG/DEN HAAG | 14.02.2001.

PRESUDA ZA SILOVANJA U FOČI 22. FEBRUARA

Nakon osam mjeseci suđenja, i tri mjeseca razmatranja dokaznog materijala, bit će izrečena presuda Dragoljubu Kunarcu, Radomiru Kovaču i Zoranu Vukoviću

Presuda Dragoljubu Kunarcu, Radomiru Kovaču i Zoranu Vukoviću - optuženima za silovanja Bošnjakinja u Foči - bit će izrečena u četvrtak 22. veljače/februara, izvijestio je danas glasnogovornik Haškog tribunala Jim Landale/Džim Lendejl.

Suđenje je trajalo osam mjeseci i zaključeno je u studenom/novembru prošle godine. Trojica bivših pripadnika snaga bosanskih Srba optuženi su da su kroz zlostavljanja i ponižavanja zarobljenih žena sudjelovali u kampanji etničkog čišćenja bošnjačkog stanovništva u području Foče, i time počinili ratne zločine. Uz njih trojicu, na javnoj haškog optužnici za silovanja u Foči nalaze se još četiri osobe koje nisu dostupne Tribunalu.

Optužba je za Kunarca, Kovača i Vukovića zatražila, redom, 35, 30 i 15 godina zatvora, temeljeći svoje dokaze na iskazima žrtava silovanja. Obrana je, međutim, ta svjedočenja odbacila kao nevjerodostojna i zatražila oslobađajuće presude za Kovača i Vukovića te najviše pet godina zatvora za Kunarca koji je priznao da je imao jedan seksualni odnos koji, navodno, i "nije želio."

Sudskim vijećem u ovom predmetu predsjedava Florence Mumba/Florens iz Zambije, a čine ga još David Hunt/Dejvid Hant iz Australije i Fausto Pocar/Pokar iz Italije.