HAG/DEN HAAG | 15.04.2013.

PRESUDA ZA HERCEG BOSNU 29. MAJA

Pretresno vijeće francuskog sudije Antonetija zakazalo izricanje presude šestorici bivših čelnika Herceg Bosne za 29. maj ove godine

Presuda šestorici bivših lidera bosanskih Hrvata biće izrečena u srijedu, 29. maja ove godine, sa početkom u 10 sati. Bivši premijer Herceg Bosne Jadranko Prlić, zapovjednici HVO Slobodan Praljak i Milivoj Petković, ministar obrane Herceg Bosne Bruno Stojić, zapovjednik Vojne policije HVO Valentin Ćorić te predstojnik ureda HVO za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić optuženi su za zločine počinjene nad Bošnjacima i drugim nehrvatima od 1992. do 1994. godine.

Optužnica protiv šestorice političkih i vojnih vođa Herceg Bosne podignuta je u martu 2004. godine. Sva šestorica optuženih su se dobrovoljno predali u aprilu te godine i izjasnili se da nisu krivi ni po jednoj od 26 tačaka optužnice. Zločini za koje se terete su, prema tužilaštvu, počinjeni u okviru udruženog zločinačkog poduhvata predvođenog bivšim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom, a s ciljem pripajanja Herceg Bosne Republici Hrvatskoj.

Tokom najdužeg tribunalovog suđenja koje je trajalo od aprila 2006. do marta 2011.godine, saslušano je ukupno 206 svjedoka – 145 je pozvalo tužilaštvo, a odbrana 61. Tužilaštvo je za optužene tražilo dugogodišnje zatvorske kazne - po 40 godina za Jadranka Prlića, Brunu Stojića, Slobodana Praljka i Milivoja Petkovića, 35 za Valentina Ćorića i 25 za Berislava Pušića. Odbranesvih optuženih su, pak, tražile oslobađajuće presude.