HAG/DEN HAAG | 15.05.2013.

PRESUDA STANIŠIĆU I SIMATOVIĆU 30. MAJA

Presuda bivšim šefovima tajne službe Srbije po optužnici za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj i BiH biće izrečena u četvrtak 30. maja ove godine. Optužba traži doživotni zatvor, odbrane oslobađanje

Veće holandskog sudije Alfonsa Orija/Alphons Orie, u kojem su još Mišel Pikar/Michele Picard iz Francuske i Elizabet Gvanca/Elizabeth Gwaunza iz Zimbabvea, izreći će u četvrtak 30. maja prvostepenu presudu bivšim šefovima Državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću.

Optuženi se terete za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem etničkog čišćenja velikih delova Hrvatske i BiH koje je ostvarivano progonima, ubistvima, deportacijama i prisilnim premeštanjima nesrpskog stanovništva od 1991. do 1995. godine. Zločini su počinjeni na teritoriji Krajine i istočne Slavonije u Hrvatskoj, zatim u bosansko-hercegovačkim gradovima Bijeljina, Bosanski Šamac, Doboj, Sanski Most i Zvornik, kao i u Trnovu gde je ubijeno šest mladića i dečaka iz Srebrenice. Zločine su počinile jedinice koje su, po optužbi, osnovane, obučavane, naoružavane, snabdevane i kontrolisane od strane optuženih i DB Srbije – "Škorpioni", "arkanovci", "Martićeva milicija", "Crvene beretke" i druge.

Suđenje je zbog problema sa Stanišićevim zdravljem umesto u februaru 2008. počelo u junu naredne godine i okončano je u septembru 2012. godine. Za to vreme, tužilac je izveo 62, Stanišićeva odbrana 19, a Simatovićeva 14 svedoka. Završne reči strana iznete su u januaru ove godine i tada je tužilac tražio doživotnu kaznu zatvora za optužene, a odbrana je zahtevala da budu oslobođeni.

Stanišić i Simatović se u pritvoru Tribunala nalaze od proleća 2003. godine, ali su pre početka procesa i u pauzama njegovog trajanja često boravili na privremenoj slobodi. U Srbiji su čekali i izricanje presude, pa će, kako stoji u današnjim nalogu o rasporedu, u Hag morati da se vrate do ponedeljka 27. maja.