HAG/DEN HAAG | 12.04.2013.

PRESUDA ŠEŠELJU 30. OKTOBRA

U Tribunalu je danas saopšteno da će presuda lideru srpskih radikala po optužnici za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH biti izrečena 30. oktobra ove godine. Tužilac je zahtevao kaznu od 28 godina zatvora, a Šešelj je negirao svaku krivicu

Veće kojim predsedava francuski sudija Antoneti/Antonetti a čine ga još sudija Harhof/Harhoff i sutkinja Latanci/Lattanzi saopštiće 30. oktobra ove godine u devet časova ujutro presudu lideru srpskih radikala Vojislavu Šešelju.

Optuženi se tereti da je od 1991. do 1993. godine učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu čija je svrha bila da se počinjenjem ubistava, zatočavanja, zlostavljanja, silovanja, progona i drugih zločina Hrvati i Muslimani proteraju sa velikih delova Hrvatske i BiH i vojvođanskog sela Hrtkovci. Šešelju se stavlja na teret da je s jedne strane učestvovao u regrutovanju, snabdevanju i rukovođenju dobrovoljaca njegove Srpske radikalne stranke (SRS) koji su zajedno sa pripadnicima drugih regularnih i paravojnih jedinica počinili zločine u Vukovaru, odnosno takozvanoj SAO Slavonija, Baranja i Zapadni Srem, kao i u više bosansko-hercegovačkih opština poput Zvornika, Mostara, Nevesinja, Brčkog, Šamca i na širem području Sarajeva. S druge strane, Šešelj se tereti i da je huškačkim govorima podsticao svoje dobrovoljce na činjenje zločina, što je u optužnici kvalifikovano kao progon putem govora mržnje.

Suđenje Šešelju je prvobitno počelo 27. novembra 2006. godine ali je prekinuto nakon uvodne reči tužilaštva pošto je optuženi stupio u štrajk glađu, negodujući zbog imenovanja branioca u pripravnosti. Tužilaštvo je po drugi put iznelo uvodnu reč 7. novembra 2007. godine a poslednjeg svedoka je saslušalo u januaru 2010. Nakon toga je veće pozvalo desetak svojih svedoka, uglavnom "insajdera SRS" koji su prvobitno bili na listi svedoka tužilaštva ali su promenili mišljenje i odlučili da svedoče u korist optuženog. Šešelj nije izvodio dokaze odbrane. Suđenje je konačno zaključeno u martu prošle godine završnim rečima strana tokom kojih je tužilac zahtevao 28-godišnju kaznu zatvora za lidera srpskih radikala, a on tvrdio da je nevin.

Šešelj je tokom glavnog procesa za ratne zločine procesuiran u tri navrata i po optužnicama za nepoštovanje suda zbog obelodanjivanja i odbijanja da ukloni sa svoje internet stranice poverljive podatke o zaštićenim svedocima optužbe. Na "osuđeničkom kontu" ima dve pravosnažne presude od 15 i 18 meseci zatvora i jednu prvostepenu dvogodišnju zatvorsku kaznu. Ranije je saopšteno da će ih služiti uporedo, tako da se može reći i da ih je već odslužio tokom višegodišnjeg boravka u pritvoru.