HAG/DEN HAAG | 13.11.2013.

PRESUDA GENERALU ĐORĐEVIĆU POČETKOM IDUĆE GODINE

Žalbeno veće koje vodi predmet bivšeg šefa javne bezbednosti srpske policije Vlastimira Đorđevića "veoma dobro napreduje" na pisanju presude i veruje da će biti izrečena u januaru ili početkom februara 2014. godine

Otvarajući devetu konferenciju o stanju u žalbenom postupku u predmetu generala Vlastimira Đorđevića, sudija Karmel Ađus/Carmel Agius je danas rekao da očekuje da će ona biti i poslednja. Drugim rečima, da će presuda biti izrečena u narednih 120 dana, što je vremenski razmak između dve statusne konferencije.

U nastavku zasedanja, sudija Ađus je naveo da veće "veoma, veoma dobro napreduje" na pisanju presude i precizirao da bi ona mogla biti izrečena u januaru ili početkom februara naredne godine. Dakle, za nešto manje od tri godine od kada su odbrana i optužba u maju 2011. godine uložile žalbu na prvostepenu presudu.

General Đorđević je, podsetimo, osuđen na 27 godina zatvora zbog odgovornosti za zločine nad kosovskim Albancima 1999. godine i uloge u pokopu njihovih leševa na više lokacija u Srbiji. Odbrana je u žalbi zahtevala oslobađajuću ili blažu presudu, a tužilac oštriju kaznu.

Kada je presuda prevedena na srpski jezik, Đorđević je dostavio podnesak u kojem "priznaje i žali" zbog umešanosti u pokopavanje leševa u Batajnici nadomak Beograda i navodi da je znao da je deo leševa skriven u jezeru Perućac. U Batajnici su, podsetimo, ekshumirana 744 leša albanskih civila a u Perućcu još 84. Optuženi je u podnesku negirao da je imao "vodeću ulogu" u akciji skrivanja leševa, već tvrdi da je "bio uvučen u te grozne događaje u kasnijoj fazi".

Cilj statusnih konferencija je da pre svega omoguće optuženima da iznesu primedbe na stanje u Pritvorskoj jedinici UN i ukaže na eventualne zdravstvene probleme. Đorđević je danas rekao da je sa njim sve u redu i da nema primedbi na pritvorske uslove.

U drugom haškom predmetu u kojem su procesuirani zločini nad kosovskim Albancima takođe se čeka žalbena presuda. Od šestorice optuženih, presudu čekaju četvorica – Nikola Šainović, Nebojša Pavković i Sreten Lukić, osuđeni na 22 godine zatvora, i Vladimir Lazarević koji je osuđen na 15-godišnju zatvorsku kaznu. Bivši predsednik Srbije Milan Milutinović je, podsetimo, pravosnažno oslobođen svih optužbi, a bivši načelnik Generalštaba VJ Dragoljub Ojdanić je već pušten na slobodu pošto je odslužio dve trećine 15-godišnje kazne zatvora. Pre toga je prihvatio navode presude, pa su on i tužilac odustali od žalbe.