HAG/DEN HAAG | 08.09.2009.

PRESUDA FLORANS ARTMAN 14. SEPTEMBRA

Pretresno veće koje čine sudije Moloto, Ginej i Liu će u ponedeljak 14. septembra saopštiti presudu u slučaju francuske novinarke i bivše predstavnice za štampu tužilaštva, optužene za nepoštovanje suda. Tužilac je za optuženu tražio novčanu kaznu u rasponu od 7 do 15 hiljada eura, dok je odbrana zahtevala oslobađajuću presudu

Presuda francuskoj novinarki Florans Artman/Florence Hartman, optuženoj za nepoštovanje suda zbog objavljivanja informacija o poverljivim odlukama Žalbenog veća u predmetu Slobodana Miloševića, biće izrečena u ponedeljak 14. septembra – saopšteno je danas u Tribunalu. Artman je, podsetimo, optužena da je u knjizi "Mir i kazna" i članku napisanom za londonski Bosanski institut objavila informacije o poverljivim odlukama Žalbenog veća kojima je odobren poverljiv status dokumentima Vrhovnog saveta odbrane SR Jugoslavije iz perioda rata u Bosni i Hercegovini.

Na petodnevnom suđenju u junu i julu ove godine, kanadski pravnik Brus Mekferlejn/Bruce MacFarlane, koji je u ovom predmetu nastupao u ulozi tužioca-prijatelja suda, je dokazivao da je informacije o poverljivim odlukama optužena novinarka objavila "hotimično, a ne slučajno ili iz nepažnje" i da je time "ometala sprovođenje pravde". Mekfarlejn, ipak, ne smatra da bi u ovom slučaju bila primerena zatvorska kazna te je za Florans Artman – ukoliko je veće proglasi krivom - predložio novčanu kazna u rasponu od 7 do 15 hiljada eura.

Odbrana je, s druge strane, pozvala veće da oslobodi francusku novinarku, ukazujući da su informacije zbog čijeg je objavljivanja optužena bile u javnom domenu najmanje dve godine pre izlaska inkriminisane knjige i članka. Osuda Florans Artman bi, po odbrani, "imala zastrašujući efekat na pravo i slobodu izražavanja, prava žrtava i onih koji podržavaju fundamentalne principe" sadržane u rezoluciji o osnivanju Tribunala.

Presudu francuskoj novinarki i bivšoj predstavnici za štampu tužilaštva Tribunala izreći će Pretresno veće kojim predsedava južnoafrički sudija Moloto, a u čijem su sastavu još i sudije Ginej/Guney iz Turske i Liu iz Kine.