HAG/DEN HAAG | 17.06.2004.

PRALJAK TRAŽI PRIVREMENO OSLOBADJANJE

General Slobodan Praljak traži da u Hrvatskoj čeka početak sudjenja. Bivši zapovjednik HVO se obavezuje da će se "bez odgadjanja vratiti u Medjunarodni sud kad to Raspravno vijeće odredi" te da "ni s kim, osim sa svojim braniteljima, neće raspravljati o predmetu"

Obrana Slobodana Praljka, bivšeg zapovjednika HVO koji se početkom aprila predao Tribunalu, zatražila je privremeno puštanje optuženog na slobodu navodeći da će se on odazvati na svaki budući poziv suda i da neće predstavljati opasnost za žrtve i svjedoke ako u Hrvatskoj bude čekao početak sudjenja.

Zahtjevu je priložena i izjava optuženog Praljka u kojoj se on obavezuje da će se "bez odgadjanja vratiti u Medjunarodni sud kad to Raspravno vijeće odredi" te da "ni s kim, osim sa svojim braniteljima, neće raspravljati o predmetu". Priložena je i pisana garancija hrvatske vlade o tome da će, u slučaju privremenog oslobadjanja, svi zahtjevi tribunala biti poštivani.

Zajedno s pet drugih bivših dužnosnika Herceg-Bosne Praljak je optužen za progone, ubojstva, razaranja, zatočavanja i deportacije Bošnjaka s područja proglašenih Herceg Bosnom. Bivši premijer Herceg Bosne Jadranko Prlić, bivši zapovjednici HVO Slobodan Praljak i Milivoj Petković, bivši ministar obrane Herceg Bosne Bruno Stojić, bivši zapovjednik Vojne policije HVO Valentin Čorić te predstojnik komisije HVO za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić predali su se Tribunalu 5. aprila i izjasnili se da nisu krivi za djela kojima ih tereti tužitelj.

Zahtjeve za privremeno oslobadjanje dosad su predali optuženici Praljak i Ćorić.