HAG/DEN HAAG | 25.02.2011.

POVUČENA OPTUŽNICA PROTIV PROFESORA ZEČEVIĆA

Nakon što je svjedočenje profesora Berke Zečevića na suđenju Radovanu Karadžiću zaključeno, Pretresno vijeće povuklo optužnicu za nepoštovanje suda protiv njega pošto, kako se navodi u odluci, nastavak postupka "nije u interesu pravde"

Pretresno vijeće korejskog sudije O-Gon Kvona/Kwon je povuklo optužnicu za nepoštovanje suda protiv sarajevskog profesora Berke Zečevića. Postupak protiv Zečevića je pokrenut početkom ovog mjeseca zbog njegovog neodazivanja obavezujućem sudskom pozivu da svjedoči na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

Optužnica i nalog za pritvor su suspendovani 18. februara nakon što je Zečević na prvom pojavljivanju pred sudijom izrazio spremnost da svjedoči u postupku protiv Karadžića. Vijeće je već tada najavilo povlačenje optužnice po okončanju njegovog iskaza.

U današnjoj odluci o povlačenju optužnice se, između ostalog, navodi da budući da je Zečevićev iskaz na suđenju Karadžiću zaključen u četvrtak 24. februara, nastavak postupka za nepoštovanje suda protiv sarajevskog profesora ne bi bio "u interesu pravde".

Šef katedre za odbrambene tehnologije Mašinskog fakulteta u Sarajevu je na suđenju Radovanu Karadžiću ove sedmice svjedočio o svojim ekspertizama o proizvodnji i korišćenju modifikovanih avio-bombi tokom opsade Sarajeva, kao i o vrsti, kalibru i pravcu iz kojeg je ispaljen projektil koji je izazvao prvi masakr na Markalama, u februaru 1994. godine.

Zečević je kao ekspert tužilaštva ranije svjedočio i na suđenjima Slobodanu Miloševiću, Stanislavu Galiću i Dragomiru Miloševiću, te kao svjedok o činjenicama u postupku protiv Momčila Krajišnika.