HAG/DEN HAAG | 03.07.2008.

PONIŠTENA OSUĐUJUĆA PRESUDA NASERU ORIĆU

Presuda kojom je bivši komandant Armije BiH u području Srebrenice proglašen krivim za zločine svojih potčinjenih, po oceni Žalbenog veća,ne ispunjava dva bitna pravna preduslova da bi se neko osudio po načelu komandne odgovornosti. Orić o tri i po godine pritvora: "Takva je sudbina"

Žalbeno veće Tribunala poništilo je danas prvostepenu presudu iz juna 2006. godine kojom je Naser Orić osuđen na dve godine zatvora zbog propusta da spreči ubistva i okrutno postupanje sa srpskim zatočenicima u Srebrenici krajem 1992. i početkom 1993. godine.

Pretresno veće je Orića proglasilo odgovornim za zločine pripadnika vojne policije koji su mu bili potčinjeni ali u toj presudi, po oceni Žalbenog veća, nisu ispunjena dva bitna pravna preduslova da bi se neko osudio po načelu komandne odgovornosti. Prvo, u presudi nije konkretno definisana priroda krivične odgovornosti Atifa Krdžića, jedinog Oriću potčinjenog počinioca kojeg je tužilaštvo identifikovalo i, drugo, nije utvrđeno da li je Orić znao ili imao razloga da zna da se Krdžić sprema da počini ili da je već počinio zločin. Te pravne greške, zaključilo je Žalbeno veće, obezvređuju osudu Orića po načelu komandne odgovornosti.

Budući da ni jedna od strana nije tražila novo suđenje i da je tužilaštvo na žalbenoj raspravi priznalo da ne raspolaže novim dokazima o krivičnoj odgovornosti Orićevih potčinjenih i njegovom znanju da su oni počinili zločine nad srpskim zatočenicima, Žalbeno veće je zaključilo da bi ponovljeno suđenje bilo bespredmetno.

Saopštavajući presudu, sudija Šomburg/Schomburg je istakao da "nema nikakve sumnje da su nad zatočenim Srbima u Srebrenici počinjeni teški zločini", što tokom suđenja nije poricala ni odbrana Nasera Orića. Međutim, naglasio je predsedavajući Žalbenog veća, "dokazi da su zločini počinjeni nisu dovoljni da bi se za njih osudio neki pojedinac. Krivični postupak zahteva dokaze kojima će se izvan razumne sumnje utvrditi pojedinačna odgovornost optuženog za te zločine, pre nego što mu se izrekne osuđujuća presuda."

Sudije Šomburg i Daćun/Daqun su priložili izdvojena i delimično protivna mišljenja, a sudija Šahabudin/Shahabuddeen izdvojenu izjavu.

Nakon izricanju presude Naser Orić je rekao da je "srećan" zbog ukidanja osude a za tri i po godine koje je proveo u pritvoru Tribunala kaže: "takva je sudbina". Njegova braniteljica Vasvija Vidović je izjavila da je "očekivala oslobađajuću presudu". U tužilaštvu nemaju komentara na najnoviju presudu Žalbenog veća.