HAG/DEN HAAG | 14.02.2003.

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV VOJISLAVA ŠEŠELJA

Lider srpskih radikala i "četnički vojvoda" optužen za zločine u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Vojvodini

U Hagu je večeras saopšteno da je podignuta optužnica protiv Vojislava Šešelja, lider Srpske radikalne stranke. Optužnicu je, pre mesec dana, potpisala glavni tužilac Karla/Carla del Ponte, a danas je - na osnovu pratećeg dokaznog materijala, potvrdio korejski sudija O-Gon Kvon/Kwon.

U ukupno 14 tačaka optužnice, Vojislav Šešelj se tereti za učešće u sistematskim i rasprostranjenim napadima na hrvatsko, muslimansko i drugo nesrpsko civilno stanovništvo u Istočnoj i Zapadnoj Slavoniji, Bosni i Hercegovini i Vojvodini. Do septembra 1993., kada se razišao sa Slobodanom Miloševićem, Vojislav Šešelj je - navodi se u optužnici - bio jedan od učesnika u "zajedničkom zločinačkom poduhvatu", sa ciljem trajnog uklanjanja nesrpskog stanovništva sa trećine teritorije Hrvatske, iz većeg dela Bosne i Hercegovine, kao i iz delova Vojvodine.

Šešelj je, navodi se u optužnici, učestvovao u regrutovanju, finansiranju, naoružavanju, opremanju i usmeravanju dobrovoljaca povezanih sa Srpskom radikalnom strankom, poznatijih kao "Četnici" ili "Šešeljevci". Lično je, navodi se dalje, učestvovao u ratnoj propagandi, raspirivanju mržnje prema drugim etničkim grupama i podsticanju na zločine.

Optužen je, takodje, da je učestvovao u planiranju i pripremi osvajanja gradova i sela i proterivanju nesrpskog stanovništva iz Istočne i Zapadne Slavonije (u opštinama Vukovar i Voćin), kao i iz opština Zvornik i Bosanski Šamac u Bosni i Hercegovini.

Odgovornost Vojislava Šešelja se u osam tačaka optužnice kvalifikuje kao zločin protiv čovečnosti, a u šest kao kršenje zakona i običaja ratovanja. (kraj)