HAG/DEN HAAG | 22.02.2011.

POČETAK I PREKID SUĐENJA ŠEŠELJU ZA NEPOŠTOVANJE SUDA

U danas okončanom dokaznom postupku optužbe navedeno da su "činjenice jednostavne" i da se iz predočenih dokumenata jasno vidi da je optuženi u pisanom i internet izdanju svoje knjige namerno obelodanio identitet 11 zaštićenih svedoka. Početak dokaznog postupka odbrane moguć krajem maja ili početkom juna ako se do tada reši pitanje finansiranja odbrane

Suđenje Vojislavu Šešelju za nepoštovanje suda zbog objavljivanja identiteta 11 zaštićenih svedoka počelo je danas uvodnim rečima strana i kratkim dokaznim postupkom optužbe. Proces je nakon toga obustavljen do daljnjeg i biće nastavljen nakon što bude rešeno pitanje finansiranja Šešeljeve odbrane, odnosno plaćanja putnih troškova za njegove pravne savetnike i svedoke odbrane.

Tužilac – prijatelj suda Brus Mekfarlejn/Bruce MacFarlane je u uvodnoj reči rekao da su "činjenice jednostavne" i da će navode optužnice za nepoštovanje suda dokazati dokumentima bez izvođenja svedoka. Ključni dokaz je, po tužiocu, štampano i internet izdanje Šešeljeve knjige sa imenima 11 svedoka čiji je identitet u tom trenutku bio zaštićen odlukama Pretresnog veća. Pored toga, tužilac Mekfarlejn navodi da je Šešelj bio svestan obaveze da se identitet pomenutih svedoka ne objavljuje javnosti, tako da se radilo o "namernom prkosnom ponašanju optuženog".

Optuženi je iskoristio pravo da se nakon uvodne reči optužbe i sam obrati veću, navodeći da je u knjizi objavio samo izjave koje su nekadašnji svedoci optužbe dali njegovoj odbrani. Nije sporio da pravila Tribunala to zabranjuju, ali se obrušio upravo na ta pravila, tvrdeći da ona "nemaju uporište u običajnom međunarodnom pravu". Dodao je i "da će se potruditi" da protiv njega bude podignuto deset optužnica za nepoštovanje suda, pošto sledi ideju "vođe sveg korejskog naroda i svog velikog prijatelja Kim Džong/Jong Ila" po kojoj svaka borba za pravdu zahteva žrtvu. Većem koje sudi Šešelju, inače, predsedava južnokorejski sudija O-Gon Kvon/Kwon.

U jednočasovnom dokaznom postupku optužbe, saradnica tužioca Lori En Venlin/Ann Wanlin je ukazala na više dokumenata koji potvrđuju navode optužnice. Predočila je odluke veća kojima se dodeljuju zaštitne mere svedocima, kao i transkripte sa suđenja iz kojih se vidi da je Šešelj znao da takve mere postoje i čak je tražio njihovo ukidanje. Optužba je dostavila i više potvrda o prijemu dokumenata o zaštićenim svedocima, koje je optuženi prilikom preuzimanja potpisao.

Lider srpskih radikala je na kraju današnjeg zasedanja rekao da ne poriče ništa od dokaza i argumenata optužbe – ni da su svedoci bili zaštićeni, niti da je on za to znao ali je pokušao da ospori zaštitne mere. Po njemu, sporna je osnovna teza optužbe da je on obelodanio identitet svedoka. Sami svedoci su, tvrdi, obelodanili svoj identitet i to pravo im niko ne može oduzeti.

Svoje teze Šešelj će, inače, nastojati da dokaže u dokaznom postupku odbrane tokom kojeg će, kako je najavio, izvesti 10 od 11 svedoka čiji je identitet, po optužbi, obelodanio. Oni će se, međutim, u Hagu pojaviti najranije krajem maja ili početkom juna, nakon što se reši pitanje finansiranja odbrane. Optuženi je, inače, tražio da pored pomenutih 10 izvede još 28 svedoka koji bi dali iskaze o njegovom "dobrom karakteru". Ipak, taj poverljivi podnesak je odbačen budući da se, kako je rekao predsedavajući sudija Kvon/Kwon, "radi o obesnom spisku koji predstavlja zloupotrebu postupka" jer sadrži "uvredljiv rečnik i nema nijednu drugu svrhu nego da se ruga sudu".