HAG/DEN HAAG | 13.03.2012.

PIROĆANAC PONOVO U HAGU

Beogradski novinar Zoran Petrović Piroćanac koji je 13. i 14. jula 1995. godine snimio reportažu o "oslobađanju Srebrenice" će odlukom Pretresnog vijeća biti pozvan u Hag kako bi ga unakrsno ispitao optuženi Radovan Karadžić

Pretresno vijeće sudije O-Gon Kvona /Kwon odobrilo je zahtjev Radovana Karadžića da unakrsno ispita beogradskog novinara Zorana Petrovića Piroćanca, autora video materijala snimljenog u Srebrenici 13. i 14. jula 1995. godine, nakon što su enklavu zauzele Mladićeve snage. Piroćančevi snimci su uvedeni u dokaze na svim dosadašnjim "srebreničkim suđenjima" pred Tribunalom i pomogli su tužilaštvu da identifikuje brojne učesnike srebreničke operacije VRS.

Vijeće u Karadžićevom predmetu je krajem decembra 2009. godine odlučilo da u dokaze usvoji transkript Piroćančevog iskaza u predmetu "Popović i drugi", zaključujući da nema potrebe da svjedok dolazi u Hag na unakrsno ispitivanje od strane optuženog. Karadžić je, međutim, u februaru ove godine, nakon iskaza bivšeg američkog novinara Roberta Bloka/Block, podnio zahtjev da unakrsno ispita Piroćanca

Blok je, podsjetimo, 17. jula 1995. godine u londonskom "Independentu" objavio tekst o "srebreničkom hororu" nakon što je, dan ranije, u prostorijama beogradske televizije Studio B pregledao trake koje je Piroćanac snimio u Srebrenici. U nedavnom iskazu na suđenju Karadžiću američki novinar je rekao da mu se Piroćanac požalio da je Karadžić bio "vrlo ljut" zbog emitovanja njegove reportaže na beogradskoj televiziji. Blok je i od prijatelja sa Pala, čiji identitet nije želio da otkrije također, čuo da je Karadžić "ljut" zbog snimaka iz Srebrenice. Karadžić je, u unakrsnom ispitivanju Bloka, to poricao.

Po mišljenju vijeća u interesu je pravde da Piroćanca sasluša o reakciji optuženog na snimke iz Srebrenice, te da ga o tome i drugim pitanjima koji se tiču video materijala od 13. i 14. jula 1995. godine unakrsno ispita Karadžić.

Suđenje Radovanu Karadžiću je danas nastavljeno na zatvorenoj sjednici, iskazom zaštićenog svjedoka sa pseudonimom KDZ-122.