HAG/DEN HAAG | 02.04.2004.

OTPEČAĆENE OPTUŽNICE PROTIV ČETIRI LIDERA HERCEG-BOSNE

Jadranko Prlić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković i Bruno Stojić optuženi su za sudjelovanje u “zajedničkom zločinačkom poduhvatu” kojemu je svrha bila da se “Bošnjake i druge ne-Hrvate politički i vojno potčini, zauvijek ukloni i etnički očisti” s područja koja su proglašena Zajednicom/Republikom Herceg-Bosnom

Bivši politički i vojni lideri Herceg-Bosne optuženi su za sudjelovanje u “zajedničkom zločinačkom poduhvatu” kojemu je svrha bila da se “Bošnjake i druge ne-Hrvate politički i vojno potčini, zauvijek ukloni i etnički očisti” s područja koja su proglašena Zajednicom/Republikom Herceg-Bosnom, navodi se u danas objavljenim optužnicama protiv Jadranka Prlića, Brune Stojića, Slobodana Praljka i Milivoja Petkovića.

Ova četiri optuženika su prije par dana dobili na uvid optužnice i najavili da će se sljedeće sedmice dobrovoljno predati Tribunalu. Isto je, prema pisanju hrvatskih medija, najavio i Valentin Čorić, čija optužnica, medjutim, nije danas objavljena. Tribunal ne spominje ime mogućeg šestog optuženika.

Dijelovi Bosne i Hercegovine koji su proglašeni Herceg-Bosnom trebali su postati “dio ‘Velike Hrvatske’...na način da budu dio Republike Hrvatske ili u bliskoj vezi s njom”, navodi se u optužnici To se pokušalo provesti kroz “upotrebu sile i prijetnji, sijanje straha, progone, zatočavanja, protjerivanja i deportacije te oduzimanje i uništavanja imovine” nehrvatskog stanovništva, kako bi odabrana područja postala “politički i demografski” hrvatska.

Uz ranije navedene optuženike, u “zajedničkom zločinačkom poduhvatu” su - kako navodi haško tužiteljstvo - sudjelovali i brojni drugi dužnosnici Herceg-Bosne i Hrvatske. Posebno su navedeni bivši hrvatski predsjednik Franjo Tudjman i ministar obrane Gojko Šušak, general HV Janko Bobetko te predsjednik Herceg-Bosne Mate Boban – koji su umrli u periodu od 1997. do 2003. godine.

Nakon što je detaljno obrazložio razvoj Herceg-Bosne od novembra 1991. i eskalaciju sukoba HVO s Bošnjacima tokom 1992. i 1993. godine, tužitelj je posebna poglavlja optužnice posvetio zločinima u općinama Prozor, Gornji Vakuf, Jablanica, Mostar, Ljubuški, Stolac, Čapljina i Vareš te u logorima i zatvorima Heliodrom, Vojno, Dretelj i Gabela.

Svojim djelima i propustima - navodi se optužnici - optuženi vojni i politički lideri su odgovorni za progone, ubojstva, silovanja, zatočavanja, neljudske postupke, uništavanja imovine i pljačku. Prlić je u relevantnom periodu bio predsjednik HVO i premijer Herceg-Bosne, Stojić je bio šef HVO ministarstva obrane, a Petković i Praljak su bili glavni zapovjednici HVO.

Zločini kojima se terete su pravno kvalificirani kao kršenja zakona i običaja ratovanja, zločini protiv čovječnosti i teške povrede Ženevskih konvencija koje su primjenjive u sukobima medjunarodnog karaktera. U dosadašnjim sudjenjima za zločine HVO u BiH, sudska su vijeća zauzela stajalište da je hrvatsko-bošnjački sukob bio medjunarodnog karaktera zbog aktivne umiješanosti Hrvatske.