HAG/DEN HAAG | 13.03.2006.

OTKAZANO IZJAŠNJAVANJE SIMATOVIĆA I STANIŠIĆA

O navodima dopunjene optužnice dvojica optuženih trebalo je da se izjasne putem video linka iz Beograda gde su na "privremenoj slobodi". Razlozi za otkazivanje izjašnjavanja nisu saopšteni

Izjašnjavanje Jovice Stanišića i Franka Simatovića o navodima izmenjene optužnice kojom se terete za zločine "Škorpiona", počinjene u julu 1995. u području Srebrenice danas nije održano, ali razlozi za otkazivanje u Tribunalu nisu saopšteni.

Stanišić i Simatović, koji na privremenoj slobodi čekaju početak suđenja, trebalo je da se o dopunjenoj optužnici izjasne iz Beograda - video linkom ili telefonom - budući da je Pretresno veće to prethodno odobrilo. Sudije su, naime, prihvatile takav zahtev Stanišićevog branioca Hert Jan Knopsa/Geert Jan Knoops koji je na prošloj konferenciji o stanju u postupku, ukazao da njegov klijent nije u stanju da putuje zbog "daljeg pogoršanja zdravstvenog stanja". Nakon odluke sudija Stanišićeva odbrana je podnela i zahtev da se njihov klijent, iz istih – zdravstvenih razloga, proglasi i procesno nesposobnim.

Mada suoptuženi Simatović nema zdravstvenih problema, izjašnjavanje video linkom je prema njegovoj odbrani, "praktičnije i jeftinije", što su sudije prihvatile uprkos protivljenja tužilaštva.

Drugom izmenjenom optužnicom Stanišić i Simatović oslobođeni su odgovornosti za masakr u vukovarskoj Ovčari i ubistva u Mrkonjić gradu, ali su im dodati zločini koje su nad srebreničkim Muslimanima u leto 1995. godine počinili pripadnici jedinice "Škorpioni." Za njih se u novoj optužnici navodi da su bili jedna od "specijalnih jedinca službe Državne bezbednosti Srbije pod kontrolom Stanišića i Simatovića" i da su učestvovali u napadima VRS na enklave Srebrenica i Žepa u leto 1995. godine.