HAG/DEN HAAG | 05.05.2003.

OPTUŽNICA PROTIV STANIŠIĆA I SIMATOVIĆA

Večeras objavljena optužnica, koju je Del Ponte potpisala 1. maja ove godine, tereti Stanišića i Simatovića za zločine koje su, od leta 1991. do kraja 1995. u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, počinile takozvane "specijalne jedinice Državne bezbednosti (DB) Srbije"

U Haškom tribunalu je večeras objavljena optužnica koju je glavni tužilac Karla/Carla del Ponte podigla protiv bivšeg šefa Službe državne bezbednosti Srbije Jovice Stanišića i bivšeg zapovednika Jedinica za specijalne operacije srpske tajne službe, Franka Simatovića, zvanog Frenki. Na osnovu propratnog dokaznog materijala, optužnicu je potvrdio malteški sudija Karmel Adijus/Carmel Agius.

Haška optužnica nije iznenadjenje, budući da su i Stanišić i Simatović navedeni kao učesnici u zajedničkom zločinačkom poduhvatu u dve optužnice protiv Slobodana Miloševića: za zločine protiv čovečnosti u Hrvatskoj i genocid u Bosni i Hercegovini. O njihovoj ulozi u tim dogadjajima čula su se već brojna svedočenja na sudjenju njihovom nekadašnjem šefu Slobodanu Miloševiću.

Večeras objavljena optužnica, koju je Del Ponte potpisala 1. maja ove godine, tereti Stanišića i Simatovića za zločine koje su, od leta 1991. do kraja 1995. u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini počinile takozvane "specijalne jedinice Državne bezbednosti (DB) Srbije". U tu kategoriju, tužilaštvo Haškog tribunala svrstava sve tajne jedinice i paravojne formacije koje su stvorene "uz pomoć ili od strane DB Srbije, u svrhu izvodjenja specijalnih vojnih akcija u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini". Pored "Crvenih beretki", Jedinica za specijalne operacije (JSO) i Jedinica za antiteroristička delovanja, medju specijalne jedinice DB Srbije tužilaštvo uključuje i Arkanove "Tigrove", zatim "Martićevu policiju" i Miliciju SAO Slavonija, Baranja i Zapadni Srem.

Stanišić i Simatović su, prema optužnici, "usmeravali, organizovali, opremili, trenirali, naoružali i delimično finansirali" sve te jedinice koje su, zajedno sa bivšom JNA, Srpskom Vojskom Krajine (SVK) i Vojskom Republike Srpske, kao i paravojnim formacijama iz Srbije, Krajine i Republike Srpske, napadale na gradove i sela u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini i počinile brojne zločine.

U pet tačaka optužnice, Stanišić i Simatović se terete za zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja. Po principu individualne krivične odgovornosti optuženi su da su "planirali, naredili, pripremili... ili na druge načine pomagali i podsticali..." progone nesrpskog stanovništva na političkim, rasnim i verskim osnovama, ubistva, deportacije i prinudan transfer stanovništva iz velikih delova Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

U optužnici se navode gradovi i sela u Krajini, Istočnoj Slavoniji i Bosni i Hercegovini u kojima su "Martićeva policija", Arkanovi "Tigrovi", "Crvene beretke" ili druge "specijalne jedinice DB Srbije" izvršile masovna ubistva. Na toj podužoj listi su, pored ostalih, krajinska sela Dubica, Baćin, Saborsko, Lipovača, Škabrnja, Nadin i Bruška, zatim Vukovar i njegova bolnica, te Dalj, Erdut i Ćelije. Od gradova u Bosni u kojima su, prema optužnici, Stanišićevi i Frenkijevi "specijalci" počinili masovna ubistva, navode se Bijeljina, Bosanski Šamac, Doboj, Mrkonjić Grad, Sanski Most i Zvornik.

Jovica Stanišić i Frenki Simatović su trenutno u pritvoru u Srbiji, u okviru istraga koje su pokrenute nakon ubistva premijera Djindjića. U Hagu veruju da će beogradske vlasti ubrzo ispuniti obavezu da ih predaju Tribunalu.