HAG/DEN HAAG | 08.06.2011.

OPŠIRNI SVEDOK I UPORNA TUŽITELJICA

Bivši inspektor MUP RS je u unakrsnom ispitivanju davao izuzetno opširne odgovore, koji uglavnom nisu bili u vezi sa postavljenim pitanjima, te je tužiteljica bila prinuđena da mu ih više puta ponavlja

Na suđenju zvaničinima policije bosanskih Srba Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu nastavljeno je unakrsno ispitivanje Milomira Orašanina, bivšeg inspektora u sedištu MUP Republike Srpske, koji svedoči na poziv Stanišićeve odbrane. Stanišić, prvi ministar policije i Župljanin, bivši šef policije banjalučke regije, terete se za zločine nad nesrbima počinjene od aprila do kraja decembra 1992. godine u 20 bosansko-hercegovačkih opština.

Tužiteljica Džoana/Joanna Korner osporavala je kredibilitet svedoka i tačnost njegovih navoda da tokom maja 1992. godine, kada je bio u inspekcijskom obilasku policijskih stanica širom RS, mnoge od njih nisu bile funkcionalne.

Orašanin je, pored ostalog, tvrdio da u Zvorniku nije postojala stanica policije već samo izmešteno odeljenje u Karakaju, koje je takođe bilo nefunkcionalno. Tužiteljica Korner prikazala mu je danas izveštaje o radu policijskih stanica Zvornik i Karakaj za period od aprila do kraja juna 1992. godine. U izveštajima i platnim spiskovima se navodi da su 33 redovna i oko 180 rezervnih policajaca bili zaposleni u maju u SJB Zvornik, dok je stanica u Karakaju zapošljavala 28 redovnih i 59 rezervnih policajaca. Svedok je danas izjavio da je "imao osećaj" da te stanice nisu funkcionisale.

Teza koju je tužiteljica iznela svedoku je da su sistemi veza u okviru MUP funkcionisali tokom proleća i leta 1992. godine, kao i da je bilo dovoljno zaposlenih u sedištu ministarstva da redovno obavljaju policijske poslove. To je u suprotnosti sa onim što je svedok rekao tokom glavnog ispitivanja kada je naveo da početkom maja u sedištu MUP nije bilo "ni pisaćih mašina ni kadrova".

Svedok je tokom celog ispitivanja davao opširne odgovore često nepovezane sa pitanjem te je tužiteljica više puta ponavljala isto pitanje, pokušavajući nekad i po deset minuta da dobije direktan odgovor. Sudije su takođe svedoku skretali pažnju da je potrebno da daje konkretne odgovore.

Zbog dužine i nepreciznosti svedokovih odgovora Orašaninov iskaz nije završen danas, no trebalo bi sutra da bude gotov, a suđenje će biti nastavljeno u ponedeljak iskazom novog svedoka odbrane Miće Stanišića.