HAG/DEN HAAG | 17.09.2013.

ODLOŽENA PRESUDA ŠEŠELJU

Pošto se specijalna komisija još nije izjasnila o tužiočevom zahtevu za preispitivanje odluke o diskvalifikaciji sudije Harhofa i pošto sudija Antoneti od iste komisije nije dobio tražena razjašnjenja, izricanje presude Vojislavu Šešelju - zakazano za 30. oktobar - odloženo do daljeg

Presuda Vojislavu Šešelju, lideru srpskih radikala optuženom za zločine protiv čovečnosti u Vojvodini, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, odložena je do daljeg. Predsedavajući sudija Žan Klod Antoneti/Jean Claude Antonetti opozvao je danas svoj nalog od 12. aprila, kojim je izricanje presude bilo zakazano za 30. oktobar ove godine.

Odlaganje je posledica "uspešnosti" Šešeljevog zahteva da se jedan od članova veća koje mu je sudilo, danski sudija Frederik Harhof/Harhoff, diskvalifikuje zbog objavljivanja teksta u kojem je izrazio zabrinutost zbog "novog kursa" Tribunala i time navodno ostavio "utisak pristrasnosti" u prilog osude optuženih. Šešeljevu argumentaciju prihvatila su dvojica članova specijalne komisije kojoj je povereno razmatranje zahteva optuženog, sudije Moloto i Hol/Hall, pa je sudija Harhof diskvalifikovan 28. avgusta ove godine. Treći član komisije, sudija Liu, je bio kategorički protiv diskvalifikacije, ali je nadglasan.

Tužilaštvo je u međuvremenu podnelo zahtev za preispitivanje odluke od 28. avgusta a sudija Antoneti je od komisije tražio razjašnjenje da li je, pri razmatranju "slučaja Harhof", uzela u obzir mišljenje koje im je dostavio kao predsedavajući veća i u kojem se odlučno suprotstavio diskvalifikaciji.

Pošto specijalna komisija nije do danas donela odluku po zahtevu za preispitivanje, niti je sudiji Antonetiju dostavila traženo razjašnjenje, i pošto je u međuvremenu Tribunal napustila koordinator tima pravnih savetnika koji su radili na slučaju Šešelj, predsedavajući sudija nije imao izbora nego da do daljeg odloži izricanje presude zakazano za 30. oktobar.

Ako ta presuda bude oslobađajuća ili kazna kraća od deset i po godina provedenih u pritvoru, to će značiti da je Šešelj - "uspešnim" zahtevom za diskvalifikaciju danskog sudije - samom sebi produžio boravak u Pritvorskoj jedinici UN.