HAG/DEN HAAG | 03.08.2001.

ODGOVORNI I ZA ZLOČINE STRANIH MUDŽAHEDINA

Generali Enver Hadžihasanović i Mehmed Alagić i pukovnik Amir Kubura optuženi su, po principu zapovjedne odgovornosti, za teške povrede Ženevskih konvencija i kršenje zakona i običaja ratovanja. Većinu zločina iz optužnica počinili strani "Mudžahedini" u sastavu Sedme muslimanske brdske brigade

Haško tužiteljstvo je danas izvijestilo da su trojica bivših oficira Armije BiH, koje su jučer uhapsile vlasti Federacije BiH, optuženi za teške povrede Ženevskih konvencija i kršenje zakona i običaja ratovanja zbog zločina nad Hrvatima i Srbima u Srednjoj Bosni.

General Enver Hadžihasanović - bivši zapovjednik 3. korpusa Armije BiH, general Mehmed Alagić - zapovjednik Operativne grupe u 3. korpusu, a kasnije i zapovjednik tog korpusa, te pukovnik Amir Kubura - zapovjednik 7. muslimanske brdske brigade , terete se po principu komandne odgovornosti za zločine koje su njihove snage počinile u razdoblju između januara 1993. i istog mjeseca 1994. godine.

Žrtve su bile uglavnom bosanski Hrvati - ratni zarobljenici i civili, navode haški tužitelji. Zločini su podijeljeni u tri kategorije - egzekucije i masakri nakon napada na sela i gradove, potom zločini u zatočeničkim centrima ,koji uključuju ubojstva, premlaćivanja, prisiljavanje zatočenika na kopanje rovova kao i njihovo korištenje za "žive štitove." U treću kategoriju zločina spadaju sistematska pljačka i uništavanja imovine u područjima koje je zauzeo 3. korpus. Većinu zločina, kako se navodi, počinili su strani muslimanski borci, poznati pod nazivom "mudžahedini", ili "sveti ratnici", koji su se priključili 7.
muslimanskoj brigadi.

Ove optužnice su potvrđene 13. jula, ali je tužiteljstvo tražilo da ostanu "zapečaćene" do hapšenja optuženih. U međuvremenu su vlasti Federacije BiH primile naloge Tribunala za hapšenje i 2. augusta su uhapsile optužene. Njihov dolazak u Hag se očekuje sljedeće sedmice.