26.09.2007.

ODBRANA: LJUBOTEN PO UZORU NA RAČAK

Branilac Ljubeta Boškoskog tvrdi da su pripadnici ONA 12. avgusta 2001. godine namerno granatirali položaje makedonskih snaga u okolini Ljubotena kako bi isprovocirali napad na selo i pogibiju meštana iskoristili "u propagandne svrhe", što se po odbrani dogodilo u Račku januara 1999. Komandant Adaši to negira i sugestiju odbrane naziva "apsurdnom"

Nazim Buši/Bushi, komandant 114. brigade Oslobodilačke nacionalne Armije (ONA) je u unakrsnom ispitivanju negirao sve tvrdnje odbrane Ljubeta Boškoskog o učešću te formacije u borbama u Ljubotenu 12. avgusta 2001. godine. Odbrana tvrdi da je napad makedonskih snaga bezbednosti na Ljuboten bio legalan jer su se u selu skrivali "teroristi" odgovorni za eksploziju mine i smrt osmorice makedonskih vojnika dva dana ranije.

Buši ili "komadant Adaši", međutim, osporava da je izdao naređenje za postavljanje mine i negira da je poslao oko 100 pripadnika ONA u Ljuboten, kako je tvrdio branilac. Svedok je ostao pri toj tvrdnji i kada mu je branilac predočio iskaze dvojice vojnika 114. brigade koji su istražiteljima tužilaštva detaljno opisali gde su se naoružali, kojim jedinicama su se priključili i kako su ušli u selo. Buši, međutim, insistira da "makedonske snage nikada ne bi ušle u Ljuboten da je ONA bila u selu".

Branilac je svedoku predočio i smrtovnicu jednog od pripadnika ONA, u kojoj se navodi da je poginuo u Ljubotenu. Buši, međutim, ne veruje tom dokumentu zato što nije sastavljen u ONA.

Buši negira da je imao "kontakt" u Ljubotenu, zadužen za prikupljanje materijalnih sredstava. Taj posao je, po tvrdnjama odbrane i sopstvenom priznanju, obavljao Baki Halimi, poznat u ONA pod nadimkom "komandant Lisi". Istu informaciju je u izjavi istražiteljima potvrdio seoski vođa a sličan podatak je naveden i u izveštaju makedonske kontraobaveštajne službe. Buši je prvo odgovorio da "nema komentara" na sugestiju branioca ali se potom korigovao i rekao da mu "nisu prihvatljivi izveštaji makedonske agencije sastavljeni od februara do septembra 2001. godine."

Branilac je na kraju sugerisao Bušiju da su pripadnici ONA, po naređenju svedoka, 12. avgusta 2001. godine granatirali položaje makedonskih snaga bezbednosti u okolini Ljubotena kako bi isprovocirali artiljerijski odgovor vojske. Namera je, po braniocu, bila da se primeni scenario koji je dve godine ranije upotrebljen u Račku i da se smrt civila iskoristi "u propagandne svrhe". Svedok je odgovorio da je sugestija branioca "apsurdna" i da "njima takva propaganda nije bila potrebna jer su već dobili rat".