HAG/DEN HAAG | 10.10.2005.

ODBRANA: "KRAJIŠNIK JE ŽRTVA NEPRAVDE"

Uvodna reč odbrane na suđenju bivšem političkom lideru bosanskih Srba, optuženom za genocid i druge zločine u BiH 1991. i 1992. godine. Počelo svedočenje prvog svedoka odbrane

"Zločini u Bosni i Hercegovini su se dogodili i to ne poriče ni obrana, a ni optuženi", rekao je na početku izvođenja dokaza odbrane Nikolas Stjuart/Nicholas Stewart, zastupnik Momčila Krajišnika. Ukazujući da se "Krajišnik neće braniti poricanjem zločina", Stjuart je dodao da bivši predsednik Skupštine bosanskih Srba u tim zločinima nije učestvovao niti ih je naređivao, a da "sebe smatra žrtvom nepravde".

Po oceni odbrane, tužilaštvo nije iznelo dovoljno dokaza o postojanju veze između Momčila Krajišnika i vojske, policije i opštinskih vlasti na teritorijama pod kontrolom bosanskih Srba. "To što je bio predsednik Skupštine i što je bio značajan član političkih struktura, ne znači i da je krivično odgovoran", rekao je Stjuart.

Tužilaštvo je, smatra odbrana, pokušavalo da okrivi Krajišnika zbog događaja sa kojima je povezan Radovan Karadžić. "Gospodin Krajišnik je poznavao Radovana Karadžića i to nije greh", rekao je Stjuart, i najavio da će optuženi u svom svedočenju opisati karakter svojih veza sa bivšim predsednikom Republike Srpske.

Krajišnikov branilac je u nekoliko navrata upozorio sudsko veće da presuda Krajišniku mora da bude zasnovana na činjenicama i dokazima i ne sme da bude doneta pod bilo čijim ili bilo kakvim pritiskom. Aludirajući da bi takvi pritisci mogli postojati i poredeći Krajišnikov slučaj sa slučajem Sadama Huseina, Stjuart je apelovao na sudije da pokažu hrabrost i smognu snage da donesu "pravičnu presudu, čak i ukoliko ona bude drugačija od očekivanja političkog vođstva u svetu".

Nakon Stjuartove uvodne reči, odbrana je izvela svog prvog svedoka. Nemanja Vasić, bivši predsednik opštine Prnjavor, je na početku svedočenja govorio o tome kako su se uoči rata Srbi u toj opštini osećali ugroženim, naročito nakon zločina u selu Sijekovac krajem marta 1992. godine. On je tvrdio i da je Muslimanima iz okolnih sela tokom proleća 1992. bilo dopremljeno naoružanje, što je samo pojačalo strah i osećaj ugroženosti prnjavorskih Srba. Prnjavor je, inače, jedna od tridesetak opština u BiH u kojima je, prema optužnici, izvršen progon nesrpskog stanovništva i drugi zločini za koje se tereti Krajišnik.

Svedočenje Nemanje Vasića nastavlja se sutra.