HAG/DEN HAAG | 01.03.2006.

ODBRANA: JOVICA STANIŠIĆ NIJE SPOSOBAN ZA SUĐENJE

Holandski branilac podneo zahtev da se bivši šef Službe državne bezbednosti Srbije oslobodi svih optužbi pošto njegovo zdravstveno stanje "isključuje mogućnost pravičnog i ekspeditivnog suđenja."

Jovica Stanišić, bivši šef Službe državne bezbednosti Srbije, nije "procesno sposoban" – tvrdni njegov holandski branilac Hert Jan Knops/Geert Jan Knoops. Zdravstveno stanje optuženog se, navodi branilac, do te mere pogoršalo da nije u stanju da učestvuje u pripremi odbrane.

Kako se navodi u podnesku koji je advokat Knops uputio Veću, Stanišićevo zdravstveno stanje "značajno umanjuje" njegovu sposobnost da se savetuje sa braniocem ili sam pruža dokaze odnosno svedoči . Zbog toga su, prema Knopsu, pripreme odbrane "bolno spore i nerealne". Stanišiću je za pripremu odbrane, po Knopsu, potrebno oko "5.000 sati intenzivnog rada i koncentracije" kako bi prošao kroz hiljade stranica dokaznog materijala i izjave više od 120 svedoka.

Knops traži od Pretresnog veća da "u svetlu zdravstvenog stanja optuženog, koje isključuje mogućnost pravičnog i ekspeditivnog suđenja, odbaci sve optužbe" protiv Stanišića. Alternativno, branilac poziva veće da "zakaže suđenje na kome će optuženi imati optimalne uslove za pripremu odbrane i mogućnost da shvati optužbe", a da pre zakazivanja suđenja održi raspravu na kojoj bi se saslušala tri lekara koji su pregledali Stanišića i ustanovili da je njegova bolest "hronična" i da zahteva bolničko lečenje. U podnesku se ne navod kakvi bi, po braniocu, trebalo da budu "optimalni uslovi" za suđenje njegovom bolesnom klijentu.

Stanišić se tereti za najteže zločine policijskih i paravojnih snaga srpske Državne bezbednosti u Hrvatskoj i Bosni, od 1991. do 1995. godine. Optužen zajedno sa svojim nekadašnjim pomoćnikom u Službi državne bezbednosti, Frankom Simatovićem.