HAG/DEN HAAG | 02.03.2012.

ODBRANA: ILI PSIHIJATRIJSKA POMOĆ ZA STANIŠIĆA ILI PUŠTANJE NA SLOBODU

Branioci traže od Pretresnog veća da sekretaru suda naloži da za bivšeg šefa DB Srbije obezbedi psihijatrijsku negu kakvu dobija svaki "običan evropski građanin" i, ako se to ne desi, zahtevaju puštanje optuženog na slobodu kako bi se lečio nezavisno od Tribunala i Pritvorske jedinice

Branioci bivšeg šefa Državne bezbednosti Srbije Jovice Stanišića smatraju da on ne dobija adekvatnu medicinsku pomoć u Pritvorskoj jedinici Ujedinjenih nacija u Sheveningenu/Scheveningen i za to krive sekretara suda. Smatraju da sekretar nije obezbedio uslove za primerenu "terapeutsku i rehabilitacionu" psihijatrijsku negu optuženog, čime je "prekršio svoje međunarodne zakonske obaveze". Odbrana zato zahteva "hitnu i neodložnu" reakciju Pretresnog veća u cilju obezbeđivanja psihijatrijskog tretmana Jovice Stanišića.

U današnjem zahtevu se navodi da bi, ukoliko sekretar i dalje bude "nevoljan ili u nemogućnosti da obezbedi mere za očuvanje i moguće poboljšanje" psihičkog stanja optuženog, Pretresno veće trebalo da naloži "neodložno i bezuslovno" puštanje Stanišića na slobodu da bi dobio medicinsku pomoć nezavisno od Tribunala i Pritvorske jedinice.

Branioci tvrde da je Stanišićeva bolest "iscrpljujuća" i da on bez pomoći Sekretarijata ne može da se leči. Od veća traže da naloži sekretaru da za optuženog obezbedi lekarske usluge kakve dobija svaki "običan evropski građanin" sa istim poteškoćama, kao i da se detaljno istraži dosadašnji psihijatrijski tretman optuženog, kao i svi eventualni propusti u lečenju i predložene mere.

Pored toga, odbrana zahteva zakazivanje rasprave o zdravlju optuženog i njegovoj sposobnosti da boravi u pritvoru i učestvuje u preostalom delu suđenja.

Jovica Stanišić se, podsetimo, zajedno sa svojim bivšim saradnikom u DB Srbije Frankom Simatovićem, tereti za najteže ratne zločine protiv nesrpskih civila, uključujući i stotine ubistava, koje su počinili pripadnici policijskih i paravojnih snaga pod njihovom kontrolom. Zločini su, po optužnici, počinjeni u sklopu udruženog zločinačkog poduhvata sa ciljem etničkog čišćenja velikih delova Hrvatske i BiH. Do sada je okončan tužiočev dokazni postupak, kao i veći deo izvođenja dokaza odbrana dvojice optuženih.