HAG/DEN HAAG | 07.10.2013.

ODBIJEN ZAHTEV ZA PREISPITIVANJE DISKVALIFIKACIJE SUDIJE HARHOFA

Istim rezultatom (2:1) kojim je krajem avgusta diskvalifikovan sudija Harhof, sudije specijalnog veća nadglasavanjem odbacile zahtev tužilaštva za preispitivanje te odluke, kao i traženja "razjašnjenja" zašto nisu uzeta u obzir mišljenja i izjašnjenja zainteresovanih sudija. Specijalno veće, prema današnjoj odluci, nije dužno da uzima u obzir ne samo mišljenja svedoka, već ni izjašnjavanja optuženih

Više od mesec dana nakon što je tužilaštvo podnelo zahtev da se, zbog "fundamentalnih grešaka u zaključivanju", preispita odluka o diskvalifikaciji sudije Frederika Harhofa/Harhoff, specijalno veće koje je imenovao potpredsednik Karmel Ađus/Carmel Agius je saopštilo da neće biti nikakvog preispitivanja. Budući da se u međuvremenu verovalo da je "preispitivanje u toku", ostaje nejasno zašto je trebalo toliko čekati da bi se saopštilo da se to neće dogoditi. Da li zbog prošlonedeljnih "predsedničkih izbora", na kojima je trijumfova vladajući tandem Meron-Ađus.

Specijalno veće je zahtev tužilaštva odbacilo kao "neosnovan" istim rezultatom (2:1) kojim je 29. avgusta sudija Harhofdiskvalifikovan iz veća koje sudi lideru srpskih radikala Vojislavu Šešelju. Protiv preispitivanja sopstvene odluke izjasnile su se sudije Moloto i Hol/Hall, dok je sudija Liu – koji je glasao protiv diskvalifikacije – ponovo istupio sa protivnim mišljenjem. Po njemu, odluka se morala preispitivati ne samo zato što je tužilaštvo u svom zahtevu ukazalo na dve jasne greške u rezonovanju većine, već i zato da bi se "izbegla nepravda".

Većina u veću je, međutim, zaključila da tužilaštvo u svom zahtevu "nije ukazalo na jasnu grešku" ili na bilo kakve druge okolnosti koje bi zahtevale preispitivanje odluke o diskvalifikaciji danskog sudije. Odbačen je, takođe, i zahtev za "razjašnjenje" koje su podneli sudije "Šešeljevog veća" – Antoneti/Antonetti, Latanci/Lattanzi i Harhof - tražeći da im se objasni zašto specijalno veće nije razmotrilo izveštaj koji je predsedniku Meronu podneo predsedavajući Pretresnog veća, kao ni pismeno izjašnjenje koje im je uputio "osumnjičeni" danski sudija. Prema ovom tumačenju pravila i sudske prakse Tribunala, specijalno veće nije uopšte dužno da uzima u obzir njihova mišljenja i stavove. Gotovo kao neka vrsta "prekog suda", koji nema potrebe ni za svedocima (što bi u ovom slučaju mogli da budu Harhofove kolege, sudije Antoneti i Latanci) ni za izjašnjenjem danskog sudije kojeg je Šešelj optužio za "pristrasnost u prilog osude optuženih vojnih komandanata".

"Slučaj Harhof" je, izgleda, ovim zaključen, budući da se na odluku specijalnog veća – baš kao i "prekog suda" – ne mogu ulagati žalbe. Biće, međutim, zanimljivo videti kako će se – u svetlu današnje odluke – dalje razvijati "slučaj Šešelj". Jer, na predsedniku Meronu je sada da imenuje novog sudiju koji će zameniti Harhofa u veću koje sudi lideru srpskih radikala optuženom za zločine protiv čovečnosti u Vojvodini, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, kako bi onda veće, u punom sastavu, odlučilo šta dalje. To suđenje je okončano, ali presuda nije izrečena. A kada će, i da li će uopšte, biti izrečena... ostaje da se vidi.