HAG/DEN HAAG | 19.07.2016.

ODBAČEN ZAHJEV HRVATSKE ZA UKLJUČIVANJE U PREDMET PRLIĆ I DRUGI

U odluci kojom je odbijen zahtjev Hrvatske da se u svojstvu “prijatelja suda” bude uključena u žalbeni postupak bivših čelnika bosanskih Hrvata, Žalbeno vijeće Tribunala navodi da Tuđman, Šušak i Bobetko nisu među optuženima u predmetu Prlić i drugi, te stoga njihovo pravo na (posthumnu) pretpostavku nevinosti nije ugroženo

– Žalbeno vijeće Tribunala je odbacilo zahtjev hrvatske vlade da u svojstvu “prijatelja suda” bude uključena u žalbeni postupak bivših čelnika bosanskih Hrvata. Hrvatska je podnijela taj zahtjev krajem marta ove godina jer smatra da su prvostepenom presudom u tom predmetu na osnovu “nepostojeći dokaza” posthumno osuđena trojica bivših hrvatskih zvaničnika: predsjednik Franjo Tuđman, ministar odbrane Gojko Šušak i general Janko Bobetko.

Pretresno vijeće je u prvostepenom postuku proglasilo krivim Jadranka Prlića, Brunu Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem etničkog čišćenja bosanskih Muslimana sa teritorije zamišljene hrvatske teritorije Herceg Bosne. U presudi se navodi da su u taj zločinački poduhvat bila uključena i trojica hrvatskih zvaničnika.

Želbeno vijeće kojim predsjedava predsjednik Tribunala Karmel Ađus/Carmel Agius ukazuje da je Hrvatska u svom zahtjevu “slobodno interpretirala” dokaze koje Prvostepeno vijeće navodi u presudi bivšim čelnicima Herceg Bosne u kontekstu učešća optuženih u udruženom zločinačkom poduhatu. Hrvatska na taj način samo ponavlja ono što je zadatak Pretresnog vijeća i strana u postupku, a to – navodi se u odluci - Žalbenom vijeću neće pomoći prilikom razmatranja žalbi.

Žalbeno vijeće napominje da se nalazi o krivičnoj odgovornosti u predmetima koji se vode pred Tribunalom odnose samo na optužene u svakom pojedinačnom slučaju. S obzirom da Tuđman, Sušak i Bobetko nisu među optuženima u predmetu bivših čelnika Herceg Bosne, nalazi Pretresnog vijeća “nisu i ne mogu biti” nalazi o njihovoj krivičnoj odgovornosti. Stoga, pravo na pretpostavku nevinosti Tuđmana, Šuška i Bobetka nije ugroženo, kao što ni nalazi vijeća o njima... nisu nalazi o odgovornosti Hrvatske.