HAG/DEN HAAG | 26.08.2016.

ODBAČEN MLADIĆEV ZAHTEV ZA DISKVALIFIKACIJU SUDIJA

Predsednik Tribunala Karmel Ađus odbacio zahtev odbrane Ratka Mladića za diskvalifikaciju sudija Orija i Flugea iz veća koje sudi bivšem komandantu Glavnog štaba VRS.

Odbrana Ratka Mladića 20. jula podnela zahtev za obustavu postupka zbog “sistematske pristrasnosti” dvojice sudija Pretresnog veća, trojice sudija Žalbenog veća, predsednika Tribunala i Mehanizma za međunarodne krivične sudove, kao i visokih zvaničnika Ujedinjenih naroda. Svi oni su, po odbrani, “zanemarili pravo optuženog na pretpostavku nevinosti i proglasili ga krivim” pre okončanog suđenja. Zahtev odbrane upućen je predsednicima Tribunala i Mađunarodnog mehanizma za međunarodne krivične sudove, sudijama Karmelu Ađusu/Carmel Agius i Teodoru/Theodor Meron.

Prvi je, odmah po primitku podneska odbrane, odgovorio sudija Meron, proglašavajući sebe i Mehanizam na čijem je čelu nenadležnim da razmatra zahteva koji se tiču suđenja koje je još u toku pred Tribunalom.

Danas se, tim povodom, oglasio i predsednik Tribunala, sudija Ađus. I on, takođe, navodi da je podnesak odbrane upućen na pogrešnu adresu, jer se prema pravilima Tibunala takvi zahtevi moraju prvo uputiti predsedavajućem sudiji Pretresnog veća u cijem je sastavu sudija čija se diskvalifikacija traži.

Uprkos tome, sudija Ađus je u interesu pravde i sudske ekonomije odlučio da ipak razmotri zahtev odbrane za diskvalifikaciju sudija Alfonsa Orija/Alphons Orie i Kristofa Flugea /Christoph Flügge.

U danas objavljenoj odluci se navodi da sudije uživaju "pretpostavku nevinosti" i da je na strani koja traži njihovu diskvalifikaciju teret dokazivanja njihove navodne pristrasnosti. Po oceni sudije Ađusa, Mladićeva odbrane nije u svom zahtevu iznela argumente i dokaze na osnovu kojih bi razumni i informisani posmatrač mogao posumnjati u nepristrasnost sudija Orija i Flugea. Zbog toga, predsednik Tribunala ne vidi razloga da imenuje tročlani sudijski panel kojem bi se poverilo da razmotri osnovanost zahteva odbrane za diskvalifikaciju sudija.