HAG/DEN HAAG | 11.01.2013.

ODBAČEN JOŠ JEDAN ŠEŠELJEV ZAHTEV ZA IZUZEĆE SUDIJA

Poput brojnih prethodnih zahteva lidera srpskih radikala za diskvalifikaciju sudija iz različitih veća koja su mu pred tribunalom sudila, odbačen i najnoviji zahtev za izuzeće sudija Ramaroson, Ginej i Vaz, čime su stvorenu uslovi za izricanje pravosnažne presude i po trećoj optužnici koja se protiv njega vodi za nepoštovanje suda

Predsednik tribunala Teodor/Theodor Neron odbacio je zahtev Vojislava Šešelja za izuzeće sudija veća koje protiv njega vodi žalbeni postupak po trećoj optužnici za nepoštovanje suda. On je u tom predmetu prvostepeno osuđen na dve godine zatvora zbog odbijanja da sa svoje internet stranice ukloni poverljive materijale o zaštićenim svedocima optužbe. Do sada je, podsetimo, pravosnažno osuđen na 15 i 18 meseci zatvora po još dve optužnice za nepoštovanje suda zbog objavljivanja pomenutih poverljivih materijala u svojim knjigama i na Internetu.

Kada je nakon treće, dvogodišnje presude oformljeno Žalbeno veće, lider srpskih radikala je tražio izuzeće sudija Arlet/Arlette Ramaroson, Mehmeta Gineja/Guney i Andresije Vaz, navodeći da su mu u drugom predmetu za nepoštovanje suda "uskratili mogućnost žalbe". Zapravo, troje sudija je prvo naložilo Šešelju da svoj žalbeni podnesak sa 33.000 skrati na propisanih 9.000 reči, ali je on to dva puta odbio pa je veće zaključilo da se tako odrekao prava na žalbu.

U obrazloženju najnovije odluke, predsednik Tribunala navodi da je optuženi dva puta "izričito upozoren" da će žalbeni podnesak unapred biti odbačen ukoliko ga ne skrati, ali da se na upozorenja oglušio. Takođe se navodi da nije dostavio "kredibilne informacije" kojima bi potkrepio tvrdnje da sudije u datom predmetu imaju neki lični interes ili druge razloge da budu pristrasni. "Ne može se naprosto tvrditi da je sudija pristrasan samo zato što je prethodno doneo određenu odluku", navodi se u dokumentu i zaključuje da su takvi argumenti "nedovoljni za izuzeće sudija".

Pre donošenja odluke, predsednik suda je konsultovao i troje, po Šešelju, spornih sudija i oni su naveli da je zahtev za diskvalifikaciju "neosnovan".

Ovom su odlukom stvoreni uslovi da se i po trećoj optužnici protiv lidera srpskih radikala donese pravosnažna presuda. Pored toga, čeka se i prvostepena presuda u "glavnom predmetu" u kojem se Šešelj tereti za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH. Po rasporedu rada koji je predsednik suda nedavno prezentovao Savetu bezbednosti UN, ta presuda bi trebalo da bude izrečena najranije u julu ove godine.