HAG/DEN HAAG | 01.11.2015.
Sledeće sedmice u Tribunalu

OD BALISTIČKE DO ISTORIJSKE EKSPERTIZE

Po okončanom svedočenju balističkog eksperta Mileta Poparića, odbrana Ratka Mladića će na klupu za svedoke izvesti još jednog eksperta, ovog puta za istoriju: dr Miloša Kovića, profesora Filozofskog fakulteta u Beogradu

Sledeću radnu sedmicu suđenja bivšem komandantu Glavnog štaba VRS, Ratku Mladiću, "podeliće" dvojica veštaka odbrane: za balistiku i istoriju.

U ponedeljak i utorak na klupu za svedoke će se vratiti Mile Poparić, veštak za naoružanje i vojnu opremu, koji je u trodnevnom glavnom ispitivanju protekle sedmice osporavao odgovornost srpskih snaga za praktično sve sarajevske snajperske incidente navedene u optužnici protiv Ratka Mladića. Na početku unakrsnog ispitivanja, koje će nastaviti sledeće sedmice,tužiteljica Kerolin Edžerton/Carolyn Edgerton je ukazala da se Poparićeva analiza snajperskih incidenata zasniva na pogrešnoj metodologiji, što je dovelo do pogrešnih rezultata.

Nakon Poparića, za sredu i četvrtak sledeće sedmice planiran je nastup veštaka odbrane za istoriju, profesora Filozofskog fakulteta u Beogradu dr Miloša Kovića. Njegovim izveštajem i iskazom odbrana će nastojati da ospori način na koji su eksperti tužilaštva dr Robert Donja/Donia i Patrik Trejnor/Patrick Trainor prikazali istorijski kontekst događaja koji su doveli do raspada bivše Jugoslavije i, posebno, do rata u Bosni i Hercegovini, tokom kojeg su počinjeni zločini za koje se tereti Ratko Mladić.