HAG/DEN HAAG | 03.03.2004.

O PIŠTOLJIMA I MAPAMA

Šta je, februara 1992. u Lisabonu, razveselilo Krajišnika, Karadžića i Koljevića?

Po povratku sa pregovora u Lisabonu, u februaru 1992., Momčilo Krajišnik je članove poslaničkog kluba SDS obavijestio da je "Evropa shvatila da Bosna i Hercegovina mora biti podijeljena", a zatim im je ispričao šta je njega, Radovana Karadžića i Nikolu Koljevića, razveselilo u posljednjem susretu sa evropskim posrednicima u pregovorima o budućnosti BiH.

"Baš smo uživali juče kad smo gledali kako Evropljani nose mape, baš kao i Srbi. Jedino što im je nedostajalo bili su pištolji, koje su možda skrivali. Jer svaki Srbin ima i pištolj i mapu. Svi su hodali naokolo s tim mapama i pokušavali nas uvjeriti. Onda smo mi razmotrili našu situaciju, a onda su gospoda Karadžić i Koljević rekli: ‘Bože, pa oni bolje od nas znaju gdje bi svaki potok trebalo da prolazi’..."

Uoči i na samom početku rata u Bosni i Hercegovini, Krajišnik i njegove kolege u vrhu SDS su tako predano radili na crtanju karata, da se njihovim sljedbenicima, ponekad, činilo da su ih vodje zaboravile ili zanemarile.

U kolekciji od 245 presretnutih telefonskih razgovora, koju je na sudjenju Slobodanu Miloševiću prezentirala optužba, nalazi se i snimak razgovora koji je 16. aprila 1992. vodjen izmedju Željka Ražnatovića Arkana i izvjesne Radmile Kalaba iz "srpskog MUP u Sarajevu". Na Arkanovo pitanje gdje su Karadžić i ostali lideri, gdja. Kalaba s notom prezira odgovara : "Sjede na Palama, crtaju karte" i u nastavku razgovora objašnjava da bi Srbi mogli da zauzmu "veliki dio Sarajeva" i da Muslimane "satjeraju u čaršiju njihovu", ali nema "nikog da izda komandu".

Na kartama koje su aprila 1992. "crtane na Palama" projektovani su takozvani Strateški ciljevi srpskog naroda, usvojeni na sjednici Skupštine bosanskih Srba 12. maja '92. U drugoj polovini te godine Momčilo Krajišnik je jednu od tih mapa predstavio u programu Televizije RS, kategorički tvrdeći da se teritorije koje je u tom trenutku držala Vojska Republike Srpske «tačno poklapaju sa etničkom kartom bivše BiH, na kojima su označena područja naseljena srpskim stanovništvom." Da bi to dokazao, Krajišnik je - na snimku koji je u sudnici prikazan prošle sedmice - nakratko podigao paus na kojem je bila nacrtana karta sa granicama "prostora našeg naroda u bivšoj BiH", ispod kojeg se ukazala pomenuta "etnička karta". Učinio je to tako brzo da se stekao utisak o dvije identične karte, od kojih je prva bila crno-bijela a druga u boji, sa velikim plavim površinama koje označavaju teritorije sa srpskom većinom.

Da bi pokazao kakvim se "vizuelnim trikom" poslužio Krajišnik, tužilac na grafoskop stavio obojenu "etničku kartu", ukazujući da na velikim plavo obojenim površinama u Podrinju, Semberiji i dijelu Zapadne Bosne pod kontrolom VRS postoji mnoštvo zelenih i narandžastih "mrlja" koje označavaju područja sa muslimanskom ili hrvatskom većinom.

Te "mrlje" na etničkoj karti su, dokazuje tužilaštvo, uklonjene onim drugim predmetom koji, uz mape, po Momčilu Krajišniku "nose svi Srbi".