HAG/DEN HAAG | 27.10.2008.

O ČEMU ĆE SVEDOČITI KARADŽIĆ

Bivši predsednik Skupštine bosanskih Srba Momčilo Krajišnik dostavio sažetak iskaza Radovana Karadžića koji će kao svedok odbrane 5. novembra dati pred Žalbenim većem

Svedočenjem Radovana Karadžića u žalbenom postupku u predmetu Momčila Krajišnika odbrana će nastojati da ospori vezu bivšeg predsednika Skupštine bosanskih Srba sa vojskom i njenim komandantom Ratkom Mladićem i prikaže ga civilnim službenikom koji nije imao nikakve veze sa vođenjem rata. Krajišnik je u septembru 2006. godine prvostepenom presudom proglašen krivim za istrebljenje, ubistva, deportacije, prisilno premeštanje i progone bosanskih Muslimana i Hrvata 1992. godine i osuđen na 27 godina zatvora, a njegov svedok odbrane, Radovan Karadžić, se tereti za genocid i druge zločine počinjene u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Karadžić će, navodi se u "sažetku činjenica" o kojima će svedočiti, potvrditi tezu odbrane da Krajišnik nije bio član petočlanog "ratnog" nego "običnog" tročlanog Predsedništva Republike Srpske. Podržaće i navod odbrane da Krajišnik nije bio "broj dva" u vojno-političkoj hijerarhiji bosanskih Srba, niti da je bio njegov "lični premijer", kako je to zaključilo Pretresno veće.

U prvostepenoj presudi je, po Karadžiću, pogrešno navedeno da je Ratko Mladić "bio vođen" strateškim ciljevima u čijem formulisanju je učestvovao Krajišnik". Politički istupi Momčila Krajišnika, svedočiće Karadžić, su bili "prihvatljivi i prikladni" i u njima, kako tvrdi, nikada nije bilo poziva na ratne zločine.

U popisu tema o kojima će bivši predsednik bosanskih Srba dati iskaz je i Krajišnikova navodna neinformisanost o zločinima počinjenim nad nesrbima u BiH 1992. godine. Karadžić će, kako je navedeno, reći da nema saznanja da je Krajišnik ikada čuo za "zatočavanja muslimanskih i hrvatskih civila, njihove deportacije i prisilna premeštanja, okrutno postupanje, ubistva i istrebljenja".

Karadžić će svedočiti i o (ne)postojanju udruženog zločinačkog poduhvata čiji su članovi, po presudi Pretresnog veća, između ostalih, bili on i Krajišnik.