HAG/DEN HAAG | 10.02.2016.

NOVI "UKOR" SRBIJI ZBOG NESARADNJE SA TRIBUNALOM

Na javnoj raspravi o neizvršavanju naloga za hapšenje trojice zvaničnika Srpske radikalne stranke – Petra Jojića, Jove Ostojića i Vjerice Radeta – sudije izrazile “ozbiljnu zabrinutost” zbog nesaradnje Srbije sa Tribunalom i napomenule da je stalno uvjeravanje da je Srbija voljna izvršiti svoje obaveze “besmisleno” sve dok se nešto konkretno ne preduzme.

U Tribunalu je danas raspravljano o propustu Srbije da izvrsi nalog za hapšenje zvaničnika Srpske radikalne stranke, optuženih za nepoštovanje suda zbog prijetnji, zastrašivanja, podmićivanja i drugih vidova uticaja na svjedoke u predmetu Vojislava Šešelja. Nalog za hapšenje Petra Jojića, Jove Ostojića i Vjerice Radeta izdat je prije više od godinu dana, u januaru 2015. Sudije su od predstavnika Srbije tražile objašnjenje zašto vlasti nisu do sada podužele “nikakvu smislenu akciju” da optužene uhapse.

“Ako treba da govorim isključivo o hapšenju, ne bih imao ništa da kažem”, rekao je predstavnik vlade Srbije Saša Obradović. Prema njegovim riječima, vlada još nije donijela odluku o prosljeđivanju predmeta nadležnom sudiji. Vlada, rekao je Obradović, "mora da vodi računa o političko-bezbjednosnim elementima stvarnosti u kojoj djeluje." U toku je političko-bezbjednosno razmatranje slučaja, a Ministarstvo pravde sprovodi “opsežne konsultacje”.

Srbija je, ukazao je Obradović, “pokušala da pronađe model” koji bi zadovoljio njene interese i očuvalo integritet postupka, što bi, po njemu, bilo i u interesu pravde. U tom smislu je vlada,u povjerljivom podnesku predsjedniku Tribunala, predložila da se postupak protiv radikalske trojke ustupi srpskom pravosuđu. Odgovor na tu incijativu je, takođe, povjerljiv mada se iz onoga što je danas rečeno moglo shvatiti da je on bio negativan.

“Vijeću je jasno da Srbija ne sarađuje sa Međunarodnim sudom u ovom predmetu”, konstatovao je predsjedavajući sudija Ori/Orie. Umjesto da izvrši nalog Srbija je, ukazao je sudija, “sama odlučila šta je u interesu pravde”, zanemarujući da se radi o “nepoštovanju ovog međunarodnog suda”, te da nije na Srbiji da zaključuje da li je nešto u interesu pravde ili ne. O nesardnji Srbije je u oktobru prošle godine obaviješten i Savjet bezbjednosti UN.

Sudije su tražile da se Obradović izjasni da li vlada uopšte planira da izvrši svoju obavezu ili će “još godinu dana razmišljati o tome”? Njegov odgovor da su “vladi jasna pravila Tribunala” ali da se u ovom času “ne može izjasniti koliko će da traje proceš izvršavanja naloga o hapšenju" nije zadovoljio sudsko vijeće. Sudije su izrazile “ozbiljnu zabrinutost” zbog nesaradnje Srbije i napomenule da je stalno uvjeravanje Srbije da je voljna da izvrši svoje obaveze “besmisleno” sve dok se nešto konkretno ne preduzme.

S obzirom da je rok za hapšenje “davno istekao”vijeće je odlučilo da “poveća” obaveze Srbije, te joj je naloženo da - umjesto jednom mjesečno - od sada svake dvije sedmice dostavlja detaljne izvještaje o tome šta je poduzela da bi izvršila naloge suda. Rok za prvi takav izvještaj je 24. februar. Na pitanje Obradovića na šta bi - "dok ne dođe do hapšenja" - trebalo da se odnose ti izvještaji, sudija Ori je odgovorio: "Ako ne znate što biste nam rekli, stvorite situaciju u kojoj nam nećete morati ništa reći." Dakle, uhapsite i izručite optužene.