HAG/DEN HAAG | 14.05.2012.

NISU SVE "CRVENE BERETKE" DOLAZILE IZ SRBIJE

Bivši pripadnik Jedinice za antiteroristička dejstva Službe državne bezbednosti Srbije tvrdi da bivši šefovi DB nisu posećivali centar za obuku u Lipovici, kao i da je Franko Simatović bio zadužen isključivo za opremu za prisluškivanje. Odbrana dokazuje da su u Republici Srpskoj i Hrvatskoj postojale brojne jedinice koje su se nazivale "Crvene beretke", a koje "nisu imale nikakvih dodirnih tačaka" sa DB Srbije

Na suđenju bivšim šefovima Državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću iskaz je nastavio Dejan Plahuta zvani "Švabo", bivši pripadnik Jedinice za antiteroristička dejstva (JATD), poznate i kao "Crvene beretke"..

Plahuta je Simatovića, kako je rekao, prvi put video u martu 1993. godine na terasi hotela u Bajinoj Bašti i tada je saznao da se radi o operativcu DB koji je došao da postavi opremu za prisluškivanje.

Branilac mu je prikazao više dokumenata VRS u kojima se zahteva ili naređuje angažovanje jedinica pod nazivom"Crvene beretke". U jednom takvom dokumentu iz oktobra 1994. godine se govori o angažovanju "Crvenih beretki" pod komandom Boška Nešovića u operaciji Mač 3. Svedok je rekao da mu je to ime nepoznato, što po odbrani znači da pomenuti Nešković i bratunačke "Crvene beretke" nemaju veze sa DB Srbije. Branilac Bakrač je istakao da postoji "niz dokaza koju potvrđuju" da su u Republici Srpskoj i Hrvatskoj postojale brojne jedinice pod nazivom "Crvene beretke", koje "nisu imale nikakvih dodirnih tačaka" sa DB Srbije.

Svedok se u oktobru 1994. godine pridružio JATD nakon obuke u centru na Tari. Od novembra ’94. do kraja aprila ’95. bio u bazi Lipovica i tvrdi da tu nikada nije sreo optužene. Jednom je, kaže, u bazi bio Milan Tepavčević, zamenik načelnika za kojeg mu je rečeno da je "glavni za opremu, nabavku sredstava i da jedinica sve dobija preko njega".

Plahuta tvrdi da je od aprila do kraja jula 1995. godine boravio na Petrovoj Gori sa još dvadesetak pripadnika JATD koji su obezbeđivali magacine sa opremom za prisluškivanje. Simatović je dolazio dva, tri puta kako bi "objedinio elektroničare i pripadnike koji rade na sistemima veze". Tokom boravka na Petrovoj Gori naređenja su primali od izvesnog Milana Karapandže i komande "Pauka". Operacija "Pauk" sprovedena je od jeseni 1994. do leta 1995. godine u Zapadnoj Bosni kao podrška jedinicama Fikreta Abdića u obračunu sa Petim korpusom Armije BiH. Pored komande postojale su, kaže, dve taktičke grupe na čelu sa Miloradom Ulemekom Legijom i Radojicom Božovićem. Plahuta, međutim, insistira da nijedan pripadnik JATD nikada nije bio u sastavu tih taktičkih grupa.

Mada se operacija "Pauk" ne navodi u optužnici protiv Stanišića i Simatovića, tužioci ukazuju na nju kao na primer umešanosti srpske tajne službe u borbene akcije van Srbije. Te aktivnosti su, po optužbi, sprovođene u saradnji sa drugim jedinicama iz Srbije, Republike Srpske i Republike Srpske Krajine, a u sklopu udruženog zločinačkog poduhvata sa ciljem etničkog čišćenja delova Hrvatske i BiH.

Unakrsno ispitivanje svedoka počeo je branilac Jovice Stanišića, a nakon njega Plahuta će odgovarati na pitanja tužilaštva.