HAG/DEN HAAG | 02.09.2015.

NIŠTA NOVO U SLUČAJU BIVŠIH ČELNIKA HERCEG BOSNE

Žalbeni postupak u predmetu bivših čelnika Herceg Bosne se odvija po planu: žalbe su podnete u januaru, replike i duplike u maju a presuda se, prema poslednjem rasporedu, očekuje sredinom 2017. godine. Još nije poznat datum žalbene rasprave

Konferencija o stanju u postupku koji se vodi po žalbama bivših čelnika Herceg Bosne trajala je ukupno 12 minuta. Vreme je utrošeno na predstavljanje predstavnika odbrane i optužbe, kratka obraćanja optuženih i administrativna pitanja.

Predsedavajući sudija Teodor/Theodor Meron je pozvao optužene da se izjasne da li imaju problema sa zdravljem ili pritužbi na uslove u pritvoru. Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak i Valentin Ćorić su naveli da je "sve u redu" dok je obraćanje Milivoja Petkovića naknadno redigovano, to jest brisano iz transkripta rasprave. Šesti optuženi Berislav Pušić koji je na privremenoj slobodi iz humanitarnih razloga, je dao dozvolu da se statusna konferencija održi u njegovom odsustvu.

Prvostepenom presudom iz maja 2013. godine, bivši lideri Herceg Bosne su proglašeni krivim za zločine počinjene tokom hrvatsko-muslimanskog sukoba u BiH 1993. i 1994. godine. Bivši premijer Herceg Bosne Jadranko Prlić je osuđen na 25 godina zatvora, ministar odbrane Bruno Stojić i zapovednici HVO Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina, zapovednik Vojne policije Valentin Ćorić na 16 a šef ureda HVO za razmenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora. Strane su svoje žalbene podneske dostavile u januaru ove godine a poverljive replike u maju ove godine. Strane imaju rok do 9. septembra ove godine da dostave redigovane, javne verzije tih dokumenata. Datum žalbene rasprave još nije određen a konačna presuda u ovom predmetu se, prema poslednjem rasporedu, očekuje sredinom 2017. godine.