HAG/DEN HAAG | 10.12.1998.

NIKO KRIV ZA PROGON I LOGORE

Ponovno izjašnjavanje četvorice optuženih za zločine u Omarskoj i Keratermu

Iznenađenje je izostalo. Četvorica optuženih za zločine koji su 1992. počinjeni u logorima Omarska i Keraterm ponovo su se izjasnili da nisu krivi za dela kojima ih tereti tužilac. Prvi put su se optuženi tako izjasnili u aprilu i maju ove godine, nakon što su Miroslav Kvočka, Mlađo Radić i Milojica Kos uhapšeni u operacijama SFOR i dopremljeni u Hag, a Zoran Žigić se dobrovoljno predao Tribunalu. U međuvremenu su optužnice za Omarsku i Keraterm spojene u jednu i izmenjene, tako da su optuženi danas pozvani da se ponovo izjasne o optužbama.

Najznačajnija izmena sadržana je u novoj prvoj tački optužnice, kojom se sva četvorica optuženih terete za progon ne-srpskog stanovništva opštine Prijedor na političkim, rasnim ili verskim osnovama. Cilj progona, navodi se u optužnici, je bio da se "trajno ukloni, ili 'etnički očisti', gotovo celokupno muslimansko i hrvatsko stanovništvo" tog dela Bosne; a sredstva kojima je taj cilj ostvarivan bila su "ubistva, mučenja i premlaćivanja, seksualni napadi i silovanja, maltretiranja, ponižavanja i psihička zlostavljanja...", kao i nezakonito zatočavanje civila u neljudskim uslovima logora Omarska, Keraterm i Trnopolje.

Miroslav Kvočka je bio najpre komandant a potom zamenik komandanta Omarske, Željka Mejakića, koji je optužen za najteži zločin - genocid - ali je još u bekstvu od međunarodne pravde. Milojica Kos i Mlađo Radić bili su šefovi stražarskih smena u Omarskoj, dok je Zoran Žigić bio "redovni posetilac" oba logora, u koje je - prema optužnici - dolazio da bi se sadistički iživljavao nad zatočenicima, ubijao ili ih teško premlaćivao.

Kvočku, Kosa i Radića tužilac smatra "pojedinačno krivično odgovornim" za progon, neljudska postupanja, povrede ličnog dostojanstva, ubistva, mučenja i surova postupanja, a Mlađu Radića još i za silovanja i seksualna zlostavljanja dve zatočenice logora Omarska. Alternativno, ovoj se trojici - s obzirom na njihov "nadređen položaj" - pripisuje i tzv. komandna odgovornost za zločine koje su izvršili njihovi potčinjeni, a oni ih u tome nisu sprečili, niti ih zbog toga kaznili. Četvrtom optuženom, Zoranu Žigiću, pripisuje se "pojedinačna krivična odgovornost" za ubistva, mučenja i surova postupanja sa velikim brojem zatočenika Omarske i Keraterma, od kojih su se neki od preživelih već pojavili pred Tribunalom, kao svedoci u slučaju Duška Tadića, koji je zbog zločina u istim logorima osuđen na 20 godina zatvora.

Kvočka, Kos i Žigić su, sa po četiri tačke, optuženi za zločine protiv čovečnosti i sa još toliko tačaka za kršenja ratnih zakona ili običaja. Zbog već pomenutih optužbi za silovanja, obe kvalifikacije su Radiću pripisane po šest puta. Isti zločini su, u prvim optužnicama za Omarsku i Keraterm, bili kvalifikovani još i kao teške povrede Ženevskih konvencija, ali je u izmenjenoj optužnici tužilac od toga odustao, kako ne bi morao da dokazuje međunarodni karakter sukoba u regionu Prijedora.

Na sve ove tačke optužnice, sva četvorica optuženih su se danas ponovo izjasnili da nisu, ili "apsolutno nisu krivi", i to ukupno 36 puta. Budući da u ovom slučaju postoje brojni preliminarni podnesci o kojima još nije odlučeno, predsedavajući sudija Ričard Mej je na kraju izjašnjavanja konstatovao da se još ne može zakazati datum početka suđenja.

Mirko Klarin