HAG/DEN HAAG | 17.02.2011.

NEVOLJNI SVEDOK U PRITVORU TRIBUNALA

Profesor sarajevskog Mašinskog fakulteta Berko Zečević, koji je zbog neodazivanja pozivu za svedočenje optužen za nepoštovanje suda, prebačen je danas u Pritvorsku jedinicu Ujedinjenih nacija u Sheveningenu. Sutra prvo pojavljivanje optuženog pred sudijom Tribunala

Sarajevski profesor Berko Zečević, optužen za nepoštovanje suda, prebačen je u Pritvorsku jedinicu Ujedinjenih nacija u Sheveningenu/Scheveningen, saopšteno je danas u Tribunalu.

Profesor Zečević, šef katedre za odbrambene tehnologije Mašinskog fakulteta u Sarajevu, uhapšen je u petak 11. februara nakon što je odbio da svedoči na poziv optužbe na suđenju Radovanu Karadžiću, bivšem lideru bosanskih Srba.

Na kraju današnje rasprave na suđenju Radovanu Karadžiću predsedavajući sudija O-Gon Kvon/Kwon je najavio da će se Zečević sutra popodne pojaviti prvi put pred sudijama kako bi se izjasnio o navodima optužnice. Ukoliko Zečević sutra promeni mišljenje i izjavi da ipak želi da svedoči, tužilac je izrazio spremnost da izmeni spisak svedoka planiranih za sledeću sedmicu.

Profesor Zečević je do sada tri puta dao iskaz kao veštak optužbe na suđenjima Slobodanu Miloševiću, Stanislavu Galiću i Dragomiru Miloševiću, a kao svedok o činjenicama u postupku protiv Momčila Krajišnika. Ukoliko do sledeće sedmice promeni mišljenje, profesor Zečević će na suđenju Karadžiću svedočiti o svojim ekspertizama o proizvodnji i korišćenju modifikovanih avio-bombi tokom opsade Sarajeva, kao i o vrsti, kalibru i pravcu iz kojeg je ispaljen projektil koji je izazvao prvi masakr na Markalama, u februaru 1994. godine.