HAG/DEN HAAG | 16.02.2011.

NEOBIČAN SLUČAJ BERKA ZEČEVIĆA

Profesor Berko Zečević, optužen za "svesno i hotimično ometanje vršenja pravde" zbog odbijanja da svedoči na suđenju Radovanu Karadžiću, negira da njegovi postupci predstavljaju "nepoštovanje suda". Smatra, naprotiv, da se u njegovom slučaju radi o "nepoštovanju rada jednog univerzitetskog profesora" od strane tužilaca i sudija Tribunala

Na zahtev Radovana Karadžića, Pretresno veće je skinulo pečat za svog naloga od 4. februara ove godine kojim je pokrenut postupak za nepoštovanje suda protiv sarajevskog profesora Berka Zečevića, zbog neodazivanja obavezujućem sudskom pozivu da svedoči na suđenju bivšem predsedniku Republike Srpske. Istovremeno je izdat i nalog za njegovo hapšenje i transfer u Hag, na osnovu kojeg su nadležni organi Bosne i Hercegovine u petak 11. februara uhapsili profesora Zečevića. Nema informacija da li je on, do danas, prebačen u Hag.

Profesor Zečević, šefkatedre za odbrambene tehnologije Mašinskog fakulteta u Sarajevu, je do sada četiri puta svedočio pred Tribunalom: kao veštak optužbe na suđenjima Slobodanu Miloševiću, Stanislavu Galiću i Dragomiru Miloševiću, a kao svedok o činjenicama u postupku protiv Momčila Krajišnika. Na suđenju Karadžiću profesor Zečević je, takođe kao veštak, trebalo da svedoči o proizvodnji i upotrebi modifikovanih avio-bombi tokom opsade Sarajeva, kao i o vrsti, kalibru i pravcu iz kojeg je ispaljen projektil koji je izazvao prvi masakr na Markalama, u februaru 1994. godine. Tužilac je prvobitno najavio da će on svedočiti po pravilu 92 ter, što znači da bi se u dokaze uveli njegovi ekspertski izveštaji i pisana izjava, nakon čega bi odgovarao na pitanja optuženog. Pretresno veće je, međutim, odlučilo da zbog važnosti njegovog iskaza profesor Zečević svedoči viva voce, to jest uživo, a optuženi je za njegovo unakrsno ispitivanje tražio čak 25 sati.

Kod Berka Zečevića je, međutim, došlo do "zamora Tribunalom", koji se sve češće može uočiti i kod drugih "višestrukih svedoka", prinuđenih da pet, šest ili čak više puta dolaze u Hag i ponavljaju svoje iskaze. Taj "zamor" je, u njegovom slučaju, utoliko izraženiji što – kako proizlazi iz danas obelodanjenih dokumenata Tribunala i tužilaštva Suda BiH - profesor Zečević smatra da u prethodnim prilikama tužilaštvo nije s njim postupalo na dostojan način, kao sa naučnikom. Uz to, smatra da su prethodna svedočenja štetno uticala na njegovu karijeru, a u međuvremenu je bio podvrgnut i operaciji na kičmi zbog koje trpi bolove prilikom dužeg sedenja.

Profesor Zečević prihvata obavezu da svedoči "ukoliko se radi o novim okolnostima", ali odbija da po peti put ponavlja već ispričane priče o modifikovanim avio-bombama i projektilu koji je izazvao masakr na Markalama. U izjavi pred sudom u Sarajevu, Berko Zečević je negirao da se u njegovom slučaju radi o "nepoštovanju suda". Naprotiv, smatra da se radi o "nepoštovanju rada jednog univerzitetskog profesora" od strane tužilaca i sudija Haškog tribunala.