HAG/DEN HAAG | 17.03.2006.

NEMA NAGOVEŠTAJA DA JE MILOŠEVIĆ OTROVAN

Predsednik Tribunala Fausto Pokar saopštio preliminarne rezultate toksikološkog ispitivanja Slobodana Miloševića. Nisu nađeni tragovi antibiotika za tuberkulozu koji "brzo nestaje iz organizma". Da li su Miloševiću zabranjene lekove i alkohol u Pritvorsku jedinicu unosili svedoci koji su dolazili na pripreme? Demantovane glasine o štrajku glađu u Pritvorskoj jedinici

"Za sada, nema nikakvih nagoveštaja o trovanju" Slobodana Miloševića, navodi se u preliminarnom izveštaju o toksikološkom ispitivanju tela preminulog koji je Tribunalu danas dostavilo haško Javno tužilaštvo. Izveštaj je, na konferenciji za novinare, pročitao predsednik Tribunala Fausto Pokar/Pocar.

U Miloševićevom organizmu su, prema preliminarnom izveštaju holandskih toksikologa, pronađeni razni lekovi koji su mu bili prepisani, ali "ne u koncentraciji koja bi mogla da bude toksična." Za sada, navodi se dalje, "nisu pronađeni tragovi rifampicina." Prema Holandskom institutu za sudsku medicinu, precizira se u izveštaju, "rifampicin brzo nestaje iz tela, tako da činjenica da nisu pronađeni njegovi tragovi ukazuje jedino da taj lek nije uziman nekoliko dana pre smrti." Toksikološke analize se nastavljaju i konačni izveštaj o njihovim nalazima biće objavljeni naknadno.

Rifampicin je, podsetimo, antibiotik koji se primenjuje u lečenju tuberkoloze i lepre, a njegovi su tragovi utvrđeni u Miloševićevoj krvi u januaru ove godine. U pismu ruskom Ministarstvu inostranih poslova Milošević je, neposredno pred smrt, odgovornost za prisustvo tog antibiotika u njegovoj krvi prebacio na Tribunal, tvrdeći da ga u Pritvorskoj jedinici "truju." Pored toga što leči tuberkulozu i lepru, rifampicin – prema medicinskoj literaturi - značajno umanjuje dejstvo lekova za snižavanje krvnog pritiska, koje su Miloševiću odredili holandski kardiolozi.

Sekretar Tribunala Hans Holthius je na današnjoj konferenciji za novinare rekao da su preduzeti "neophodni koraci" nakon što je u decembru prošle i u januaru ove godine u Miloševićevoj ćeliji pronađena "prokrijumčarena roba": alkohol i lekovi, i da je od tada optuženi bio pod "efektivnim nadzorom."

Kako je Milošević dolazio do lekova koji mu nisu prepisani je, po Holthuisu, "goruće pitanje", na koje će, nada se on, odgovor dati interna istraga Tribunala. Ukazao je da je Milošević, s obzirom da se sam branio, imao na raspolaganju posebnu prostoriju u Pritvorskoj jedinici sa telefonom i kompjuterom, tako da je mogao da komunicira sa spoljnim svetom. U toj prostoriji Milošević je primio više od 70 svedoka koje je pripremao za svedočenje, a koji pri dolasku, kako je rekao, "nisu bili podvrgnuti rigoroznim pregledima kao ostali posetioci."

Sekretar tribunala je, takođe, demantovao glasine o navodnom "štrajku glađu" pritvorenih, tvrdeći da je u Pritvorskoj jedinici UN "situacija mirna."

Pored istrage koju sprovode holandske vlasti u toku je i interna istraga tribunalovog tima na čijem je čelu sudija Kevin Parker. Za rasvetljavanje svih okolnosti koje su prethodile Miloševićevoj smrti biće, sudeći po današnjoj izjavi predsednika Pokara, potrebno još nekoliko sedmica.