HAG/DEN HAAG | 29.11.2015.
Sledeće sedmice u Tribunalu

NEGIRANJE ISTORIJSKIH I ANTROPLOŠKIH DOKAZA OPTUŽBE

Odbrana Ratka Mladić naredne sedmice na klupu za svedoke izvodi srpskog istoričara Miloša Kovića i čileanskog antropologa Davida del Pina koji će, svako u svojoj oblasti, osporavati navode veštaka i svedoka optužbe o istorijskom kontekstu rata u BiH i forenzičkim nalazima povezanim sa srebreničkim grobnicama

Naredna radna sedmica na suđenju Ratku Mladiću biće otvorena iskazom veštaka optužbe za istoriju, dr Miloša Kovića, profesora Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Ković je pozvan da ospori navode veštaka odbrane za istoriju i politička pitanja Roberta Donje/Donia i Patrika Trejnora/Patrick Treanor. Njih dvojica su u ekspertskim izveštajima i iskazima pred sudom opisali istorijsko-politički kontekst u kojem je počeo i odvijao se rat u Bosni i Hercegovini. Glavne teze njihovih izveštaja odnose se na pokušaj razdvajanja naroda u BiH i prisajedinjenja zamišljenog srpskog dela Srbiji, kao i "zaslugama" Radovana Karadžića, Ratka Mladića i celog vojnog i političkog vrha bosanskih Srba za proces koji je rezultirao etničkim čišćenjem i sistematskim zločinima protiv civila, uključujući genocid.

Najavljeno je da će iskaz srpskog istoričara trajati dva dana, a u sredu bi u sudnici trebalo da se pojavi novi veštak odbrane – čileanski antropolog David del Pino. Kao i Koviću, njemu je ovo prvo pojavljivanje u sudnici Tribunala, mada je pominjan na dosadašnjim procesima. Pre svega kao jedan od kritičara rada Vilijama Haglanda/William Haglund, kolege antrolopoga koji je nadgledao i koordinirao ekshumacije nekoliko grobnica sa telima srebreničkih žrtava.

Branioci negiraju da su u pomenutom grobnicama pronađene samo žrtve masovnih streljanja nakon pada Srerbenice u julu 1995. godine i nadaju se da će im u tom pogledu iskaz Davida del Pina biti od pomoći.

Budući da je suđenje bivšem političkom lideru Srba iz Hrvatske Goranu Hadžiću zbog lošeg zdravlja optuženog i dalje u prekidu, Mladić će i ove sedmice biti usamljen u tribunalovoj sudnici broj jedan. Bivši komandant Glavnog štaba vojske bosanskih Srba tereti se za dvostruki genocid i učešće u četiri udružena zločinačka poduhvata tokom rata u BiH.